Vrijeme čitanja: 6 minuta
upala sinusa simptomi

Upala sinusa simptomi

Upala sinusa simptomi mogu uključivati zubobolju radi bliske povezanosti sinusa i usta. Kada se pojavi može uzrokovati neugodne simptome i trajati tjednima. Simptomi mogu ukazivati na upalu maksilarnog sinusa. Liječenje izvodimo endodontskom terapijom liječenja korijena zuba.

Sadržaj:
UPALA MAKSILARNOG SINUSA
ENDODONTSKA TERAPIJA
UPALA SINUSA SIMPTOMI I LIJEČENJE
UPALA SINUSA SIMPTOMI BEZ SEKRETA
GLAVOBOLJA
KAKO ZNATI DA JE UZROK BOLI STOMATOLOŠKOG TIPA?

Upala maksilarnog sinusa

Upala sinusa simptomi i upala korijena zuba dijele zajedničke simptome – zubobolja, otečenost, zadah, glavobolja, blago povišena temperatura i iscrpljenost. Ovi simptomi su zajednički u oba slučaja. Povezanost zubi i maksilarnog sinusa leži u obrazima. Obrazi spajaju korijene prednjih zubi sa maksilarnim sinusom. Kliničkim pregledom u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji ustanovit ćemo je li riječ o problemu stomatološkog tipa.

Rendgen snimak zubi

Rendgen snimak zubi također će potvrditi postoji li upala na maksilarnom sinusu. Ukoliko je upala postojana, na rendgen snimku (takozvani ortopan) bit će prikazana kao zadebljanje sluznice. Palpacijom zuba potvrdit ćemo upalu zuba. Oštra i probadajuća zubobolja tipična je pojava kod upale maksilarnog sinusa. Osjećate li bol u zubu potreban vam je stomatološki pregled kako bismo ustanovili je li pritisak na zub uzrokovan upalom korijena zuba ili je posljedica pritiska uzrokovanog upalom sinusa.

Endodontska terapija

Upala maksilarnog sinusa liječi se endodontskom terapijom. Liječenjem korijena zuba moguće je ukloniti nastalu upalu na korijenu zuba. Liječenje provodimo posebnim postupkom iz područja endodoncije. Ova vrsta liječenja zuba je izuzetno složena i radi svoje traumatične naravi može biti zahtjevan proces. No s obzirom da je riječ o spašavanju zuba, savjetujemo vas da reagirate na vrijeme.

Visoka stopa izliječenja

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji doktor Šebečić bilježi visoku stopu izliječenja i velik broj spašenih zubića. Neovisno o dobi, liječenje zubnog korijena izvodimo i u sklopu dječje stomatologije. Nove i moderne tehnike omogućavaju nam očuvati zub prilikom izvođenja liječenja. Upala izaziva nekrozu zuba i oteknuće. U velikom broju slučajeva potrebno je uzeti antibiotik. Potrebno je napraviti pregled u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kako bismo postavili detaljnu dijagnozu.

Upala sinusa simptomi i liječenje

Na pitanje o kakvoj vrsti upale sinusa je riječ odgovaramo u nastavku. Razlikujemo više vrsta upale sinusa ovisno o trajanju i i uzroku nastale infekcije. Kao što znamo, sinusi su važan dio facijalne anatomije. Iako su prazan prostor ispunjen isključivo zrakom, vrlo su važne unutarnje strukture. Služe nam kao zaštita od prašine i raznih alergena, za jasno artikuliranje zvukova prilikom govora te za proizvodnju sluzi. Sinusi su praznine unutar predjela glave (oči, obrazi i čelo). Postoje 4 vrste sinusa: maksilarni sinusi, sfenoidni sinusi, etmoidni sinusi i frontalni sinusi. Maksilarni sinusi usko su povezani sa zubima putem korijenovaa zuba koje dodiruju. Ukoliko se u njima pojavi tekućina i njihova se prohodnost smanjuje. U tom slučaju javlja se neprohodnost ili “začepljenost” koju ćete primijetiti prilikom nazalnog govora. U slučaju kroničnog sinusitisa simptomi mogu potrajati i do 3 mjeseca uzastopno. Najčešće upala prolazi uz puno tekućine, mirovanje i ispiranje nosa. U slučaju bakterijskog sinusitisa propisuje se antibiotik.

Upala sinusa simptomi bez sekreta

Upala sinusa simptomi koji se jave mogu biti bez sekreta. U tom slučaju dosta je zahtjevno prepoznati je li riječ o zubobolji. Simptomi po kojima možete prepoznati da je riječ o upali sinusa su: bol u licu, pritisak u licu, otečenost čela, očiju ili nosa, začepljen nos, oslabljen njuh, otežano disanje, glavobolja, zubobolja, zadah, kašalj i povišena tjelesna temperatura. Kod upala sinusa simptomi su uobičajena pojava kao i kod upale zuba. Stoga je poželjno reagirati na vrijeme. Zahvati li upala unutrašnji dio zuba, postoji opasnost da infekcija naruši cjelokupno zdravlje. Zubna pulpa je unutrašnji dio zuba. Unutrašnji dio zuba izuzetno je osjetljiv i veće oštećenje može izazvati oteknuće i nekrozu zuba. Nekroza zuba je stručan naziv za odumiranje zubnog živca. Upalu zuba smatramo hitnim stomatološkim slučajem. Potrebna vam je hitna stomatološka pomoć. U našoj ordinaciji pronađite svu potrebnu oralnu njegu kojom ćemo spasiti zub pod upalom.

Glavobolja

Najbolja prevencija je održavati jak imunološki sustav koji neće pokleknuti u ključnim situacijama. Izuzev zubobolje, upala sinusa simptomi mogu imati mnogo sličnosti i sa dišnim bolestima poput SARS-CoV-2 virusne infekcije, gripe i alergije. Ukoliko patite od navedenih simptoma, za točnu dijagnozu posjetite nas u ordinaciji na stomatološkom pregledu. U borbi protiv upale sinusa može pomoći hidratacija, topla pića (čaj), inhalacija i ispiranje sinusa slanom otopinom. Vrtoglavica najčešće nije povezana s upalom sinusa, ali je moguće osjetiti vrtoglavicu u slučaju bakterijske ili virusne infekcije. Širenje upale do razine uha – koji je centar za ravnotežu – može utjecati na ravnotežu i uzrokovati vrtoglavice.

Kako znati da je uzrok boli stomatološkog tipa?

Ukoliko osjećate konstantne glavobolje moguće je da je riječ o upaljenom zubnom živcu. Posjetite nas kako bismo ustanovili je li upala sinusa simptom zubobolje izazvan zubom. Utvrdi li doktor Šebečić kako je glavobolja uzrokovana problemom stomatološkog tipa, pomoći ćemo vam otkloniti problem. Prije dolaska pokušajte prepoznati sve simptome koje osjećate. Pritiskom zuba pod upalom pacijent će osjetit bol. To je jedan od najbržih načina na koji pacijenti mogu prepoznati da je glavobolja uzrokovana promjenama na zubu. Traje li zubobolja ili glavobolja već neko vrijeme, savjetujemo vas da napravite detaljan klinički pregled u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. 100%-tni proces stomatološkog pregleda uz rendgen snimak omogućava nam detaljnu dijagnostiku.

Je li upala sinusa zarazna bolest?

Upala sinusa nije zarazna, ali virusi i bakterije koje ga uzrokuju se iznimno lako prenose i šire. Potrebno je držati visoku razinu higijene ruku i lica. Rukama prenosimo velik broj bakterija koje će završiti upravo na licu ili u ustima. Drugi načini prenošenja uključuju dijeljenje bočica ili pribora za jelo. Velik problem je i mogućnost prenošenja karijesa. Karijes se smatra najraširenijom bolesti današnjice. Dobra oralna higijena nije dovoljna u borbi protiv karijesa. Potrebno je osvijestiti brojne uzroke koji pomažu širenju karijesa.

Koliko traje upala sinusa?

Upala sinusa ovisno o vrsti upale, može trajati tjedan dana do nekoliko uzastopnih mjeseci. Upala sinusa povlači se kada se očiste dišni putevi. Kod bakterijskih upala potrebno je uzeti antibiotik. Kod upale maksilarnog sinusa potrebno je izliječiti upalu na zubu.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS