Vrijeme čitanja: 5 minuta
pokvareni zubi kod djece

Pokvareni zubi kod djece

Pokvareni zubi kod djece mogu biti pravi uzrok brige za roditelje. Posebice ako se jave u ranoj dječjoj dobi. Moguće posljedice uključuju puknuće ili traumu zuba, fistulu na zubu, pa sve do širenja karijesa. Saznajte koje su to preporuke našeg stomatologa pomoću kojih ćete na vrijeme prepoznati simptome i izbjeći pokvarene zube kod djece.

Sadržaj:
POKVARENI ZUBI KOD DJECE
KAKO JE PACIJENT IVAN DOŠAO DO ZDRAVOG OSMIJEHA
SIMPTOMI POKVARENIH ZUBI KOD DJECE
POSLJEDICE UZROKOVANE POKVARENIM ZUBIMA
LIJEČENJE I SAVJET STOMATOLOGA

Pokvareni zubi kod djece

Kod djece je po navikama prehrane moguće točno prepoznati što je uzrokovalo karijes na zubima. Primjerice, kod ispijanja velike količine gaziranih pića najčešće strada prednja fronta zubi. Do toga dolazi uslijed velike količine šećera koja izjeda caklinu. Caklina na mliječnim zubićima je slabija od cakline na trajnim zubićima. Ako su u pitanju mliječni pokvareni zubići, na njihovo mjesto izrast će trajni zubi. No upala na mliječnim zubćima lako se može nastaviti i na trajnim zubićima. Upalu na korijenu mliječnog zuba liječimo endodontskom terapijom. Stoga kod djece preporučamo ograničiti dnevni unos šećera i gaziranih pića kako bi se izbjegli pokvareni zubi. Doktor Šebečić predlaže konzumaciju šećera jedan dan u tjednu. Tako će djeca lakše držati disciplinu kroz tjedan. Dobra oralna higijena vrlo je važan dio nakon konzumacije slatke hrane i pića. Zubi vrše puno funkcija kojih ponekad nismo ni svjesni. Služe nam za artikulaciju glasova, facijalnu ekspresiju i usitnjavanje hrane. Pojavi li se karijes na zubima, zbog bolova pacijenti imaju tendenciju izbjegavati žvakanje. Za djecu to može predstavljati velik problem.

Kako je pacijent Ivan došao do zdravog osmijeha

Pacijent Ivan je razvio tamne karijese na prednjim zubima. Dolaskom u Dentus perfectus stomatološku ordinaciju, naš stomatolog doktor Šebečić razvio je povezanost s pacijentom već tijekom prvog dolaska. Popravili smo jedan zubić i dogovorili idući popravak u drugom navratu. U idućem dolasku popravili smo preostale zubiće zahvaćene karijesom. Ivan je bio sretan što više nema smeđih obojenja na prednjim zubićima. Na pitanje što ga je najviše veselilo odgovorio je: „To što više neće osjećati bol i što su sada zubi ponovno bijele boje“. Zahvaljujući hrabrosti i dobroj suradnji, pacijent Ivan je nagrađen medaljom za hrabrost! Zamislite Ivanovu sreću kada je vidio svoj zdrav osmijeh.

Briga o oralnom zdravlju

U narednom periodu naš pacijent Ivan je počeo i sam voditi brigu o zubima. Prilikom dolaska na kontrolu primijetili smo da Ivan redovito četka zubiće. Mi smo sretni što je Ivan tako mlad naučio voditi brigu o zubićima i prepoznao štetnost gaziranih pića i slatkiša. Pokvareni zubi kod djece mogu biti stvar prošlosti! Uz pravovremenu pomoć i edukaciju možemo postići velike promjene. Danas je pacijent Ivan redovit u dolascima na ortodontske preglede i provodi potpunu i detaljnu oralnu higijenu. Na što smo jako ponosni!

Simptomi pokvarenih zubi kod djece

Simptomi koji daju naznačiti da su se razvili pokvareni zubi kod djece najčešće su:

  • Tamna obojenja na caklini

  • Zadah

  • Zubobolja i bol kod zagriza

  • Osjetljivost na toplu, slatku i hladnu hranu ili pića

  • Oticanje desni

Posljedice uzrokovane pokvarenim zubima

Posljedice koje mogu uzrokovati pokvareni zubi kod djece su brojne. U slučaju slabe oralne higijene i velike izloženosti slatkoj hrani i pićima, zubna caklina počinje propadati. U slučaju oslabljene cakline, zubni karijes postaje sve češći posjetitelj vašeg ili osmijeha vaše djece. Pokvareni mliječni zubi mogu uzrokovati rast pokvarenih trajnih zubi. Pečačenje trajnih zubi pomaže spriječiti pojavu pokvarenih zubi kod djece. Posljedice uključuju i krivu sliku koju dijete stvara o sebi i svom izgledu, a koja bi kasnije mogla negativno utjecati na samopouzdanje djeteta.

Što kada se jave pokvareni zubi kod djece?

Primjetite li razvoj pokvarenih zubi kod djece, potrebno je potražiti stručnu pomoć stomatologa. U slučaju velikog broja pokvarenih zubi kod djece također je potrebno redom popraviti sve zube zahvaćene karijesom. Loša stomatološka iskustva mogu uzrokovati traume kod djece. Traume pamtimo cijeli život. Kako biste uspješno izbjegli traume i strah od zubara, posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Izbjegnite na vrijeme razne traume, puknuće zuba ili širenje karijesa na okolne zubiće.

Liječenje i savjet stomatologa

Kada su u pitanju djeca potrebno je voditi računa o zdravoj prehrani kako bi se izbjegli pokvareni zubi kod djece. Dobre prehrambene navike uključuju smanjenje dnevnog unosa šećera. Doktor Šebečić preporuča smanjiti unos šećera na jedan dan u tjednu. Potrebno je svaki dan prati zube i nadgledati djecu prilikom pranja zubi. Djeca koju roditelji bodre prilikom pranja zubi postižu dobro oralno zdravlje. Propadanje zubi potrebno je spriječiti. Za zdrav osmijeh redovito nas posjećujte na kontrolnom stomatološkom pregledu.

Mliječni zubi nisu ništa manje važni

Ukoliko su u pitanju mliječni zubi, u sklopu dječje stomatologije pružamo sve stomatološke usluge za potpuno oralno zdravlje. Mliječni zubići čuvaju mjesto trajnim zubima. Iako mliječni, vrlo su bitni za ispravan rast zdravih, trajnih zubi. Stoga je potrebno osigurati zdravlje mliječnih zubi. Preventivni kontrolni stomatološki pregled ključan je korak kojim ćemo na vrijeme uočiti stomatološki problem i sanirati ga. Nemojte preskakati godišnje stomatološke preglede. Osigurajte dobre navike kod djece i potičite ih na redovit odlazak zubaru.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS