Udlage protiv škripanja zubi

Udlage protiv škripanja još uvijek su novost no bruksizam ili stiskanje i škripanje zubima je relativno česta pojava kod nas i u svijetu. Škripanje zubima najčešće se javlja noću tijekom spavanja, a obično je posljedica stresa, napetosti i anksioznosti. U današnjem svijetu u kakvom živimo, stres i anksioznost postali su neizbježan faktor i skoro svaka peta osoba u snu škripi zubima. Posljedice mogu biti ozbiljne za zube i za čeljust, a javljaju se i neugodni bolovi. Rješenje su udlage protiv škripanja. Ovo stanje najčešće je katalizator kojim pacijenti prepoznaju potrebu za promjenom bilo poslovnog okruženja, bilo ustaljenih navika.

Sadržaj

UDLAGE ZA ZUBE, KAKO ZNATI DA BOLUJEM OD BRUKSIZMA?

KAKO SPRIJEČITI ŠTETNE POSLJEDICE ŠKRIPANJA ZUBI?

PREDNOSTI REDOVITOG NOŠENJA NAGRIZNE UDLAGE

Udlage protiv škripanja zubi Dentus perfectus

Kako prepoznati simptome bruksizma?

 • Snažno i čujno škripanje zubima
 • Preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje
 • Izgled zubi, trošenje cakline, zubi su sve kraći nego prije
 • Oštećenja i pucanje zubne cakline, ispuna i protetskih radova
 • Osjećaj napetosti, boli i umora u žvačnim mišićima
 • Bol u uhu
 • Glavobolje u jutarnjim satima

Snaga koju koristimo prilikom škripanja zubima

Stomatolozi su izračunali da se pritisak kojemu su izloženi zubi prilikom nesvjesnog škripanja zubi noću doseže sile pritiska i do 150 kg naspram normalnih maksimalnih sila pritiska do 80 kg. Ovisno o trajanju škripanja zubi, može doći do glavobolje i bolova u ležima. Tipičan simptom je bol u čeljusti nakon buđenja, a dugotrajno i intezivno škripanje zubima dovodi i do bolova u mišićima žvakačima koji su povezani sa mišićima ramena i vrata. Pokušajte naći uzrok stresa, anksioznosti i nervoze. Suočite se sa pokretačima bruksizma – to mogu biti pušenje ili prekomjeran alkohol. Osigurajte dovoljno slobodnog vremena u danu kada ćete gadgete i tehnologiju ostaviti po strani. Opustite se, prošečite ili upišite neki sport. Prekinite začarani krug u kojem se nalazite. Posjetite nas kako bismo vam izradili nagriznu zaštitu u obliku udlage.

Spriječite štetne posljedice bruksizma korištenjem udlage

One se mogu spriječiti izradom individualne udlage protiv bruksizma. Udlage protiv škripanja zubi se nosi noću i ona će onemogućiti daljnje trošenje zubi. Prilikom nošenja zaštite zubi grizu udlagu a ne zube međusobno. Udlagom ćemo povisiti zagriz što će relaksirati žvačne mišiće te će spriječiti glavobolje, bol u vratu i uhu. Jeste li upoznati s posljedicama koje izaziva bruksizam? Nesvjesno stiskanje zubima smanjuje kvalitetu života i utječe na cjelokupno zdravlje pacijenta. Najveće posljedice svakako će snositi vaši zubi. Moguće je klimanje zubi, skraćivanje, pucanje i ispadanje zubi.

Prednosti redovitog nošenja nagrizne udlage:

 • Nemojte trošiti zube, trošite nagrizne udlage.
 • Pomoću udlage se smanjuje aktivnost mišića noću, samim time pacijent manje škripi zubima.
 • Pomoću udlage iskorijenite škripanje zubima.
 • Uz udlage zaboravite na bol.