Vrijeme čitanja: 3 minuta
Udlage protiv škripanja zubi Dentus perfectus

Udlage protiv škripanja zubi

Udlage protiv škripanja još uvijek su novost no bruksizam ili stiskanje i škripanje zubima je relativno česta pojava kod nas i u svijetu. Škripanje zubima najčešće se javlja noću tijekom spavanja, a obično je posljedica stresa, napetosti i anksioznosti. U današnjem svijetu u kakvom živimo, stres i anksioznost postali su neizbježan faktor i skoro svaka peta osoba u snu škripi zubima. Posljedice mogu biti ozbiljne za zube i za čeljust, a javljaju se i neugodni bolovi. Rješenje su udlage protiv škripanja. Ovo stanje najčešće je katalizator kojim pacijenti prepoznaju potrebu za promjenom bilo poslovnog okruženja, bilo ustaljenih navika.

Sadržaj:
KAKO PREPOZNATI DA IMATE PROBLEM BRUKSIZMA?
SPRIJEČITE ŠTETNE POSLJEDICE BRUKSIZMA
PREDNOSTI REDOVITOG NOŠENJA NAGRIZNE UDLAGE

Kako prepoznati simptome bruksizma?

 • Snažno i čujno škripanje zubima
 • Preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje
 • Izgled zubi, trošenje cakline, zubi su sve kraći nego prije
 • Oštećenja i pucanje zubne cakline, ispuna i protetskih radova
 • Osjećaj napetosti, boli i umora u žvačnim mišićima
 • Bol u uhu
 • Glavobolje u jutarnjim satima

Snaga koju koristimo prilikom škripanja zubima

Stomatolozi su izračunali da se pritisak kojemu su izloženi zubi prilikom nesvjesnog škripanja zubi noću doseže sile pritiska i do 150 kg naspram normalnih maksimalnih sila pritiska do 80 kg. Ovisno o trajanju škripanja zubi, može doći do glavobolje i bolova u ležima. Tipičan simptom je bol u čeljusti nakon buđenja, a dugotrajno i intezivno škripanje zubima dovodi i do bolova u mišićima žvakačima koji su povezani sa mišićima ramena i vrata. Pokušajte naći uzrok stresa, anksioznosti i nervoze. Suočite se sa pokretačima bruksizma – to mogu biti pušenje ili prekomjeran alkohol. Osigurajte dovoljno slobodnog vremena u danu kada ćete gadgete i tehnologiju ostaviti po strani. Opustite se, prošečite ili upišite neki sport. Prekinite začarani krug u kojem se nalazite. Posjetite nas kako bismo vam izradili nagriznu zaštitu u obliku udlage.

Spriječite štetne posljedice bruksizma

One se mogu spriječiti izradom individualne udlage protiv bruksizma. Udlage protiv škripanja zubi se nosi noću i ona će onemogućiti daljnje trošenje zubi. Prilikom nošenja zaštite zubi grizu udlagu a ne zube međusobno. Udlagom ćemo povisiti zagriz što će relaksirati žvačne mišiće te će spriječiti glavobolje, bol u vratu i uhu. Jeste li upoznati s posljedicama koje izaziva bruksizam? Nesvjesno stiskanje zubima smanjuje kvalitetu života i utječe na cjelokupno zdravlje pacijenta. Najveće posljedice svakako će snositi vaši zubi. Moguće je klimanje zubi, skraćivanje, pucanje i ispadanje zubi.

Prednosti redovitog nošenja nagrizne udlage:

 • Nemojte trošiti zube, trošite nagrizne udlage.
 • Pomoću udlage se smanjuje aktivnost mišića noću, samim time pacijent manje škripi zubima.
 • Pomoću udlage iskorijenite škripanje zubima.
 • Uz udlage zaboravite na bol.
KONTAKTIRAJTE NAS