chat_mobile

Pitajte nas!

icon_7
logo-bg-other
home_hamburger hamburger-white

Vrijeme potrebno za čitanje:

Udlage protiv škripanja zubi

Relativno česta pojava kod nas i u svijetu je škripanje zubima, bruksizam. Škripanje zubima najčešće se javlja noću tijekom spavanja, a obično je posljedica stresa, psihične napetosti i anksioznosti. U današnjem svijetu u kakvom živimo, stres je postao neizbježan faktor i skoro svaka peta osoba u snu škripi zubima. Posljedice mogu biti ozbiljne za zube i za čeljust, a javljaju se i neugodni bolovi. Rješenje su udlage protiv škripanja

Koji su znakovi bruskizma?

– Snažno i čujno škripanje zubima
– Preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje
– Izgled zubi, trošenje cakline, zubi su sve kraći nego prije
– Neuobičajena oštećenja i pucanje cakline, ispuna i protetskih radova
– Osjećaj napetosti, boli i umora u žvačnim mišićima
– Osjećaj boli u uhu
– Glavobolje, obično se javljaju u jutarnjim satima

 

Stomatolozi su izračunali da se pritisak kojemu su izloženi zubi prilikom nesvjesnog škripanja zubi noću doseže sile pritiska i do 150kg naspram normalnih maksimalnih sila pritiska do 80kg. Ovisno o trajanju škripanja zubi, može doći do glavobolje i bolova u ležima. Tipičan simptom je bol u čeljusti nakon buđenja, a dugotrajno i intezivno škripanje zubima dovodi i do bolova u mišićima žvakačima koji su povezani sa mišićima ramena i vrata. Pacijent bi se prvo trebao riješiti stresa, anksioznosti i nervoze, što je u današnje vrijeme poprilično teško. Zatim bi se pacijentu trebala izraditi udlaga protiv škripanja zubi.

Kako spriječiti štetne posljedice škripanja zubi?

One se mogu spriječiti izradom individualne udlage protiv bruksizma, udlaga protiv škripanja zubi se nosi noću i ona će onemogućiti daljnje trošenej zubi jer onda zubi grizu u nju a ne mežđusobno, povisiti će zagriz i time će relaksirati žvačne mišiće te će spriječiti glavobolje, bol u vratu i uhu.

Redovitim nošenjem se može postići sljedeće:

– Pacijent troši udlagu, a ne svoje zube
– Smanjuje se aktivnost mišića noću, samim time pacijetn manje škripi zubima
– Prema nekim autorima, praktično je moguće iskorijenti škripanje zubima nakon nekog vremena

udlage

Zadnje vijesti

9 SAVJETA kako smanjiti unos šećera

Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem

INFOGRAFIKA: 10 zanimljivosti o zubima – za koje niste znali

Promotivni video stomatološke ordinacije Dentus Perfectus

Ova internet stranica koristi kolačiće. Vaš pristanak potreban nam je za korištenje kolačića, kako bismo našu stranicu održavali i unaprijeđivali posebno za Vas.

Postavke privatnosti

Ovdje možete uključiti i isključiti kolačiće (cookies)


omogućuje da svi oni koji putem naših Facebook sadržaja dođu na stranicu, kasnije obavijestimo na primjer o našim uslugama novostima i slično

Ti kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji upotrebljavaju našu web stranicu. Možemo primati izvješća koja se temelje na korištenju tehnologija.

Hotjar (sesijski kolačić) postavljen je da omogući informaciju Hotjar skripti da li je posjetitelj stranice uključen u uzorak koji se koristi za generiranje tokova.

Odbij sve
Prihvati sve