Vrijeme čitanja: 4 minuta
karijes na zubu

Savjetujemo kako izbjeći karijes na zubu

Karijes na zubu predstavlja najrašireniju i najučestaliju infektivnu bolest današnjice bez obzira na dobnu skupinu pacijenata.

Naši su predci prije milijun bili blagoslovljeni s dobrim oralnim zdravljem, no karijes na zubu danas nam je ipak uspio „pokazati svoje zube“. Prema znanstvenim istraživanjima, naša je borba s karijesom uzela maha upravo u vrijeme promjene prehrambenih navika ljudi. S promjenom prehrambenih navika, populacije bakterija također su doživjele svoj procvat. Da im vrijeme nije naškodilo dokazuju i patogene bakterije koje žive u našim ustima i koriste svaku priliku da naštete zdravlju naših zubi.

Štetan učinak šećera

Velike količine šećera u hrani izazivaju karijes na zubu i tako neprestano štete osmijehu djece, ali i odraslih. Kako bi zaštitili zube avjetujemo pacijente da održavaju visoku razinu oralne higijene. Dobrom oralnom higijenom moguće je smanjiti nastanak promjena na zubu. Potrebne su redovite kontrole kod stomatologa kako bi na vrijeme dijagnosticirali promjene.

Kako nastaje karijes na zubu?

Iz organizirane zajednice spomenutih bakterija razvija se zubni plak. Već podmazanom suradnjom sa šećerima i škrobom pojavljuje se karijes na zubu. Na zubima se taloži plak koji otapa minerale iz zubne cakline. Kako? Stvaranjem kiseline nastale u ustima. Tako nastala kiselina postepeno uništava zubnu caklinu i dentin (čvrsto tkivo zuba). Oslabljena caklina podložna je razviti karijes na zubu. Protiv zubnog plaka i kamenca borimo se redovitim pranjem zubi i profesionalnim čišćenjem zubi kod stomatologa.

Profesionalna higijena u ordinaciji

Profesionalno uklanjanje zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Uklanjanje zubnog kamenca prvi je korak koji će pomoći u održavanju oralnog zdravlja. Osim što uklanja kamenac, također pomaže u održavanju bjeline zubi. Pjeskarenje zubi uklanja nastale diskoloracije na zubima. Poliranje štiti zube od razvoja karijesa i sprječava daljnje prianjanje zubnog kamenca. Savjetujemo uklanjati zubni kamenac svakih 4-6 mjeseci. Na vrijeme spriječite potrebu za endodontskom terapijom liječenja korijena zuba.

Prepredeni neprijatelj zubi koji vreba odasvud…

Karijes na zubu – napada nas svakodnevno iz tanjura, plastičnih ili kartonskih ambalaža pa čak i iz bočica za bebe. Znamo toliko mnogo o njemu, no ipak karijes nikada nije bio u tolikom usponu. Karijes je prijatelj naših loših navika. Donosimo više detalja unutar usluge dječja stomatologija i o tome kako na vrijeme prepoznati karijes kod djece. Možete li ovom neprijatelju osmijeha ipak stati na kraj? Da! Pokušajte jesti što manje gotove hrane bogate šećerom. Smanjite slatkiše i naučite najmanje da slatkiše jedu svega jedan dan u tjednu. Smanjite ispijanje gaziranih pića. Našim najmanjim, ali i odraslim pacijentima toplo preporučamo dolaske na redovite kontrolne preglede i redovito uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi.

Naš tim stručnjaka zna kako situaciju preokrenuti u vašu korist. Pročitajte 4 jednostavna načina kako stati na kraj karijesu i bolestima desni!

 • Prehrana koja sprječava karijes na zubu

  Šećer i hrana bogata njime čine glavne saveznike za karijes na zubu. Srećom postoje namirnice koje mogu smanjiti pojavu karijesa ili prevenirati njegov nastanak. Hrana koja nam u tome može pomoći uključuje jaja, meso, ribu, većinu povrća, margarin, maslac, orašaste plodove i sjemenke. Svježe voće osim što predstavlja izvor zdravlja, uvijek čini odličan izbor jer sadrži „dobre šećere“. To ne znači da se s vremena na vrijeme ne možete pogostiti s namirnicama poput čipsa, smokića ili keksa. No morate imati na umu da rizik za karijes na zubu možete smanjiti pravilnom oralnom higijenom.

 • Zubna pasta bogata fluorom

  Jeste li znali da fluor štiti od nastanka osteoporoze i pojave prijeloma, ali i čini važan sastojak u borbi protiv karijesa? Taj važan mineral prevenira karijes na zubu. Uz to fluor štiti naše srce i sluh. Želite li svoje zube učiniti otpornijim i snažnijim koristite pastu za zube obogaćenu fluorom. Ne zaboravite konzumirati namirnice bogate fluorom kako bi osigurali dovoljan unos ovog važnog minerala u organizam. Stoga u prehranu ubacite krumpir, žitarice, med, špinat, mrkvu, jaja, sir, junetinu, ribu (oslić, tunu, losos), plodove mora… 

 • Svakodnevno pravilno čistite i četkajte zube

  Četkajte svakodnevno svoje zube i čistite ih zubnim koncem kako bi spriječili karijes na zubu i ostale bolesti desni. Jeste li znali da korištenjem zubnog konca čistite i kritične razmake između zubi (odnosno 40 % ukupne površine zubi), što ne možete četkicom? A kako pravilno četkati zube i kako koristiti zubni konac saznajte samo jednim klikom!

 • Preventivno posjećujte stomatologa

  Nažalost, redovita oralna higijena ne sprječava nužno karijes na zubu. Jednom kada počinjemo osjećati bol, već je prekasno. Kako biste na vrijeme otkrili potencijalne tegobe i spriječili veće komplikacije sa zdravljem zubi, potrebno je redovito posjećivati stomatologa. Preporučene posjete stomatologu variraju. Dok će kod nekih biti dovoljno posjetiti svoga stomatologa barem dvaput godišnje, drugi će to morati činiti češće. To se naročito odnosi na ljude s visokim rizikom od razvoja karijesa: pušače, dijabetičare, trudnice, ljude sklone karijesu i naslagama zubnog plaka i kamenca…

Preokrenite legendarnu epsku borbu „karijes vs zdravlje zubi“ u svoju korist! Posjetite ordinaciju Dentus perfectus i neka Vaš zdrav i lijep osmijeh karijes na zubu pretvori u davno zaboravljenu legendu!

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS