Vrijeme čitanja: 6 minuta
rast umnjaka

Rast umnjaka –simptomi, problemi, liječenje

Rast umnjaka može biti iznimno bolan proces. Ukoliko umnjaci još nisu izrasli, potrebno je pratiti njihov razvoj. Iako izrastaju posljednji po redu, definitivno nisu šećer na kraju. Najčešće uzrokuju bol i promjene na susjednim zubima. Komplikacije izazvane rastom umnjaka mogu biti brojne i naposlijetku rezultiraju vađenjem umnjaka. Osjetite li bol, konzultirajte se s doktorom Šebečićem i saznajte je li potrebno izvaditi umnjak. Na vrijeme ćemo predvidjeti komplikacije i savjetovati terapiju u skladu s vašim potrebama. Ukoliko je potrebno izvaditi umnjak, brzo i bezbolno ćemo ukloniti izvor vaše boli. Odabirom Dentus perfectus stomatološke ordinacije investirate u svoj osmijeh i oralno zdravlje.

Sadržaj:
SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAST UMNJAKA
PROBLEMATIČAN RAST UMNJAKA
RAST UMNJAKA I BOLOVI
VAĐENJE UMNJAKA
ALVEOTOMIJA
KAKO UBLAŽITI SIMPTOME

Simptomi koji ukazuju na rast umnjaka

 • Krvarenje i crvenilo

 • Oticanje desni

 • Bol u čeljusti, uhu i grlu

 • Glavobolja

 • Zadah

Doktor Šebečić ima dugogodišnje stomatološko iskustvo. Ukoliko nema drugog rješenja, dogovaramo bezbolno vađenje umnjaka. Umnjak možemo izvaditi na vrijeme, prije nego li je uzrokovao nepodnošljivu bol koja vas mjesecima muči. Saznajte što je sve potrebno učiniti u slučaju ako se već dugo suočavate s bolovima i izbjegavate ovaj operativni zahvat.

Problematičan rast umnjaka

Rast umnjaka može biti jako izazovan proces. Postoje brojne varijacije i individualne situacije kod pacijenata. Trenutno možemo uočiti kako se čeljust ne razvija do kraja i kako je veličinom manja nego kod naših predaka. Tako ni umnjaci ne izrastaju kod svih pacijenata. To se događa uslijed nedostatne razine K2 vitamina u današnjoj prehrani. Najnovija istraživanja ukazuju kako vitamin K2 utječe na rast i razvoj čeljusti. Tako kod nekih pacijenata umnjaci u potpunosti izrastu, a kod nekih samo polovično ili nikada ne izrastu. Problematični umnjaci predstavljaju opasnost za zdrave zube. Vadimo ih kako nebi oštetili zdrave zube. Da bismo saznali sve detalje vezane za vaš umnjak potreban nam je rendgenski snimak zubi. Ukoliko još nemate rendgen snimak zubi, možete ga usnimiti u našim prostorijama u sklopu našeg Paketa dobrodošlice.

Rast umnjaka i bolovi

Umnjake je često teško čistiti radi njihove pozicije u najdaljnjem dijelu čeljusti. To može dovesti do razvoja teške upale. Imapktirani umnjak ostaje djelomično zarobljen ispod linije osmijeha, u desnima ili čeljusti. Radi otežanog pristupa postaje gotovo nemoguće održavati pravilnu higijenu. Stoga dolazi do učestalih upala. To uzrokuje stalne bolove i predstavlja ozbiljne stomatološke probleme za pacijenta. Napominjemo kako nije potrebno dirati niti vaditi umnjake koji su u potpunosti izrasli i koji ne predstavljaju stomatološke probleme. U nekim slučajevima oralni kirurzi, ortodonti ili stomatolozi mogu preporučiti i njihovo uklanjanje kako u budućnosti nebi došlo do pojave komplikacija. Vađenje nije potrebno koliko je vaš zub u potpunosti izrastao, dobrog je zdravlja i u ispravnom položaju.

Vađenje umnjaka

Rast umnjaka rijetko prolazi u najboljem redu. U većini slučajeva potrebno je izvaditi umnjak radi problema poput štetnog utjecaja na susjedni zub, pojave karijesa ili prevelikog broja zubi u čeljusti…Vađenje umnjaka izvodimo u slučajevima kada je to jedino rješenje. Vađenje umnjaka može biti jednostavno ili komplicirano. Naši iskusni stomatolozi uvijek nastoje očuvati prirodni zub kada je to moguće. Ukoliko je potrebno, rutinski zahvat vađenja umnjaka provodimo bezbolno uz lokalnu anesteziju. Nakon zahvata doktor Šebečić osigurat će vam detaljne upute za uspješan oporavak. Upute nakon vađenja omogućit će bezbrižan i brz oporavak bez komplikacija. Dentus perfectus stomatološka poliklinika na zagrebačkoj adresi osigurava sve stomatološke zahvate na jednom mjestu za pacijente svih uzrasta.

Alveotomija

Rast umnjaka u nekim slučajevima rješavamo kirurškim zahvatom u kojem vadimo umnjak sa dijelom alveolarne kosti. Ovaj zahvat nazivamo alveotomija. Alveotomija spada u komplicirana vađenja umnjaka. Zahvat može potrajati i potrebno je ozbiljno mu pristupiti. Za potpuni oporavak je potrebno otprilike mjesec dana. Prvih nekoliko dana javlja se oteknuće. Savjetujemo uzeti nekoliko slobodnih dana ukoliko radite s ljudima i ukoliko niste u mogućnosti mirovati. Također, potrebno se držati uputa nakon vađenja umnjaka kako bi oporavak prošao u najboljem mogućem redu. Odgađanjem ovog zahvata javit će se veći i teži oralni problemi.

Kako ublažiti simptome
 • Držati hladan oblog

 • Ispirati slanom otopinom

 • Ispirati usnom vodicom

 • Koristiti oralni tuš

Zatražite termin za pregled ukoliko primijetite promjene ili osjetite neugodu za koju niste sigurni je li povezana s uhom, grlom ili zuboboljom. Ponekad su simptomi problematičnog umnjaka dobro prikriveni i nije ih lako prepoznati. Rast umnjaka može biti problematičan iz više razloga. Osjetite li bol posjetite nas na vrijeme u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kako bi vas savjetovali kako dalje postupiti.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?
 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

KONTAKTIRAJTE NAS