Vrijeme čitanja: 6 minuta
proteza za zube

Proteza za zube

Proteza za zube je idealno i prije svega popularno rješenje u slučaju nedostatka većine ili svih zubi jer pomaže očuvati oralno zdravlje i ispunjava sve funkcije zubi. Uz pomoć umjetnih zubi naši pacijenti su u mogućnosti opet se bezbrižno smijati, govoriti i jesti. Ne ustručavajte se potražiti profesionalnu pomoć iskusnih stomatologa. Rezervirajte termin pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji još danas.

Sadržaj:
ŠTO JE PROTEZA ZA ZUBE?
ZAŠTO SE PREPORUČA PROTEZA ZA ZUBE?
OGRANIČENJA
VODIMO VAS KROZ PROCES IZRADE 
VRSTE ZUBNIH PROTEZA
PROTEZA ZA ZUBE CIJENA

Što je proteza za zube?

Proteza za zube je protetsko rješenje ili nadomjestak kojim nadoknađujemo izgubljene zube. Popularan je i naziv umjetni zubi, a odnosi se na zubnu protezu. Izrađujemo ih u našem dentalnom laboratoriju. Moguće je odabrati fiksne ili mobilne proteze. Fiksne proteze trajno pričvršćujemo za prirodne zube ili za zubne implantate, a izvaditi ih može isključivo stomatolog. Mobilne proteze moguće je samostalno izvaditi. Od mobilnih proteza moguće je odabrati totalne proteze, djelomične proteze ili imedijatne proteze.

Zašto se preporuča proteza za zube?

Jedna od glavnih prednosti proteza za zube je vraćanje izgubljenih funkcija. Ne dopustite da vas gubitak zubi i bezubost sprječava u svakodnevnim aktivnostima. Uz zubnu protezu ponovno se nesmetano smiješite, žvačite i govorite. Očuvajte facijalnu ekspresiju i lijep izgled lica. Ne dozvolite da se izgled vašeg lica promjeni. Umjetni zubi prikrit će sve nedostatke osmijeha, vratiti će čvrstu strukturu lica i doprinijeti će oralnom zdravlju. U situacijama kada gubitak zubi nije moguće sanirati na drugi način, zubna proteza je najbolje rješenje.

Ograničenja

Zubne proteze imaju svoja ograničenja. Radi pomičnosti uzrokuju povlačenje zubne kosti. Zubnu kost mogu očuvati isključivo prirodni zubi ili zubni implantati. Prilikom korištenja proteza za zube smanjuje se snaga žvačnih mišića u usporedbi sa prirodnim zubima, te je moguć osjećaj nestabilnosti. Upravo iz tog razloga, u periodu privikavanja pacijenti često štede proteze prilikom žvakanja i izbjegavaju tvrdu hranu. Kod svih vrsta proteza potrebno je određeno vrijeme dok se pacijenti na njih naviknu. U početku je moguće petljanje riječi i ometan izgovor riječi. Potrebno je čitati na glas kako bi se što prije privikli na novu protezu.

Vodimo vas kroz proces izrade

 • Uzimanje otisaka i funkcija

 • Izrada zagrizne šablone

 • Finalne probe

 • Predaja proteze za zube

Vrste zubnih proteza

 • Totalna proteza

   izrađuje se kada nastupi potpuni gubitak zubi u ustima. Za ovu vrstu proteza za zube koristi se poseban materijal prilikom izrade zubi.

 • Djelomične proteze

  koriste se kada pacijent posjeduje određen broj prirodnih zubi koji su u dobrom stanju.

 • Imedijatne proteze

  postavljamo nakon vađenja zubi. Važna odlika ovih proteza za zube je da su ugodne. Nose se tijekom perioda zarastanja tkiva i cijeljenja rana. Kada tkiva zarastu započinje se proces izrade trajne zubne proteze.

 • Fiksna proteza

  izrađuje se na implantatima i prečki ili na 2 zubna implantata s lokatorima.

Održavanje proteza za zube

Kako bi proteza zadržala svoju funkciju za dug niz godina preporučamo detaljno brinuti o protezi. Za detaljno čišćenje preporučamo koristiti tablete za čišćenje kako bi učinkovito uklonili kamenac i ostale nataložene naslage. Četkajte protezu ručnom četkicom s mekim vlaknima kako bi uklonili naslage hrane, plaka i bakterija koje mogu negativno djelovati na desni. Proteze preko noći uronite u čašu s vodom. Za dodatno antibakterijsko djelovanje moguće je dodati žličicu soli u vodu. U slučaju slabe oralne higijene desni su sklone razvoju uplanih stanja i recesiji. Brinite o čistoći proteze kako bi vaše desni ostale zdrave.

Proteza za zube cijena

Cijena zubnih proteza kreće se od 300 €. Za detaljan iznos proteze preporučamo odraditi pregled i savjetovanje kod našeg stomatologa koji će preporučiti idealnu vrstu proteze za vaš slučaj.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Traje li proteza za zube zauvijek?

Iako je proteza rješenje koje će vam služiti dugi niz godina, ona je potrošna i s vremenom će biti potrebne korekcije ukoliko dođe do promjene u zubnom grebenu.

Kako se priviknuti na protezu za zube?

Da se u potpunosti priviknete na protezu za zube, bit će potrebno nekoliko tjedana. Uvijek iznova savjetujemo pacijente da odmah krenu čitati na glas kako bi se što lakše prilagodili na protetski nadomjestak.

Koliko dnevno mogu nositi protezu?

Protezu možete nositi cijeli dan no po noći ju treba skinuti na najmanje 6-8 sati kako bi se tkiva odmorila i prokrvila. Održavajte čistoću proteze za zube.

U slučaju da se suočavate s gubitkom zubi ne očajavajte. Mi imamo rješenje kako vratiti vaš prekrasan osmijeh po kojem vas svi pamte. Posjetite nas na konzultacijama i saznajte koji tip proteze je idealan za vas.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS