Vrijeme čitanja: 5 minuta
endodoncija-Dentus perfectus

Endodoncija

Endodoncija i endodontski zahvati su stomatološki tretmani zaslužni za očuvanje zuba uslijed nastalih upala u “srcu” zuba. Riječ je o složenim i delikatnim stomatološkim zahvatima kojima liječimo korijene zuba kako bismo izbjegli onaj najgori ishod – gubitak zuba. U slučaju zubobolje posjetite nas za točnu dijagnozu i plan liječenja. Uz Dentus perfectus stručnjake za stomatologiju bezbolno i brzo do izliječenja.

Sadržaj:
ŠTO JE ENDODONCIJA?
ENDODONCIJA ZAGREB-DENTUS PERFECTUS
KADA JE POTREBNO ENDODONTSKO LIJEČENJE ZUBA?
SNIMAK ZUBI ZA PRECIZNU DIJAGNOSTIKU
PREPOZNJATE ZUBOBOLJU NA VRIJEME
SAZNAJTE ZAŠTO JE ENDODONCIJA NAJBOLJI ODABIR
ENDODONCIJA CIJENA

Što je endodoncija?

Endodoncija je grana stomatologije koja je usko specijalizirana za liječenje upala u samoj unutrašnjosti zuba. Upalu zuba uzrokuju bakterije u ustima. Upala se može javiti u slučaju kada je zub zahvaćen karijesom, kod napuklog zuba, traume ili u slučaju ispalog ispuna. Endodontski zahvati služe da spasimo korijen zuba koji je u suprotnome potrebno izvaditi.

Endodoncija Zagreb-Dentus perfectus

Patite li od zubobolje posjetite nas na kontrolnom pregledu u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji na adresi Lastovska 12 a. Za nove pacijente zatražite “Paket dobrodošlice” sa svim potrebnim uslugama za točnu dijagnostiku. U slučaju upale na zubu, ortopan (snimak svih zubi) je nužan korak kako bismo vidjeli stanje zuba i zahvaćene korijenske kanale. Ortopan je uključen u paket dobrodošlice. Snimamo ga u vlastitom rendgen studiu.

Kada je potrebno endodontsko liječenje zuba?

Endodontsko liječenje zuba izvodimo u slučaju bakterijske upale zubne pulpe. Upalu je moguće prepoznati po neizdrživoj zubobolji, a preciznu dijagnostiku vršimo uz pomoć zubnog rendgena s obzirom da je riječ o unutrašnjosti zuba koju nije moguće vidjeti golim okom! Iskusni doktor Šebečić preporučit će liječenje korijenskog kanala kako bi izliječili izvor upale, spriječili bol i spasili zub od vađenja. Liječenje povodimo u sterilnim uvjetima i vrlo pedantno i precizno, sa renomiranim materijalima. Zahvat je u potpunosti bezbolan zahvaljujući lokalnoj anesteziji.

Snimak zubi za preciznu dijagnostiku

Endodoncija iziskuje snimak zubi prije i nakon terapije. Prvi snimak nužan je dio dijagnostike kako bismo vidjeli žarište upale i stanje korijena zuba. Postupak liječenja uključuje instrumentaciju i punjenje kanala, a izvodi se pod lokalnom anestezijom. Završni snimak pojedinačnog zuba potvrđuje nam uspješnost provedene endodontske terapije. Snimamo ga po završetku terapije. U većini slučajeva nakon provedene endodontske terapije zub je oslabljen i sklon je daljnjim oštećenjima u budućnosti. Ukoliko je to slučaj, doktor Šebečić preporučit će izradu nadogradnje kako bi zub zaštitili od daljnjih oštećenja. Proces izrade nadogradnje izvodimo uz pomoć intraoralnog skenera i u suradnji s našim dentalnim laboratorijem.

Prepoznajte zubobolju na vrijeme

Postoji nekoliko vrsta zubobolje i svaka upućuje na određen problem. Ukoliko je nastupila upala zuba najčešći simptom je bol na toplo i hladno. Kako upala jača tako s vremenom i zub počinje boljeti na dodir. U slučaju neliječenja zuba infekcija može u potpunosti zahvatiti korijenske kanale. Oticanje desni, gnojna upala, oticanje lica i promjena boje zuba samo su neki od simptoma uznapredovale upale zuba. Uz sve navedeno čest simptom je glavobolja poput migrena. Pacijenti je često ne povezuju sa zuboboljom, no javlja se u slučaju ciste na maksilarnom sinusu, uzrokovane upalom zuba. U slučaju zubobolje potražite stručnu pomoć kako ne biste riskirali gubitak zuba.

Saznajte zašto je endodoncija najbolji odabir

Endodoncija pomaže očuvanju prirodnog zuba unatoč uznapredovaloj upali. Svaki prirodan zub ima svoje funckije, estetsku važnost i svoje mjesto u čeljusti. U slučaju gubitka zuba dolazi do propadanja zubne kosti, gubitka funkcija, narušenih žvačnih sila te pomicanja susjednih zubi radi postojeće praznine na mjestu izgubljenog zuba. To je moguće izbjeći ugradnjom zubnog nadomjestka. No prirodni zub nastojimo očuvati kada god je to moguće radi brojnih prednosti u usporedbi sa zubnim nadomjestkom. Prirodni zub može podnijeti znatno veći pritisak od umjetnih nadomjestaka. Još jedan plus je očuvanje zubne kosti i cijelog zubnog luka te sprečavanje pomicanja zubi.

Endodoncija cijena

Endodontski zahvati smatraju se složenim liječenjima kojima je moguće produljiti životni vijek zuba. Cijena se razlikuje ovisno o tome je li riječ o prvoj upali ili je zub već bio liječen. Ukoliko je zub već bio liječen, prvi korak je revizija liječenja. Cijena liječenja ovisi o broju korijenskih kanala u zubu koje je potrebno liječiti. Na tu cijenu nadodaje se cijena anestezije. U većini slučajeva liječenje je moguće provesti u jednom terminu, dok je kod iznimno složenih liječenja potrebno je nekoliko dolazaka. Za točan izračun plana terapije potrebno je obaviti kontrolni pregled u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Javlja li se bol nakon čišćenja kanala?

Zahvat čišćenja kanala je jako delikatan zahvat. Bol se može javiti i ona može trajati od nekoliko dana do tjedan dana. Preporučamo uzimati analgetik ukoliko se javi bol.

Upala zuba ispod krunice?

Ukoliko se javi upala ispod zubne krunice, u nekim slučajevima moguće je izliječiti je, a da se pritom sačuva zubna krunica.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS