Vrijeme čitanja: 5 minuta
bol u zubima

Zašto se javlja bol u zubima?

Bol u zubima može biti ozbiljna problem koji će vam narušiti svakodnevnicu sve dok se uzrok boli ne ukloni. Postoji velik broj razloga zašto se javlja bol u zubima. Ponekad ni tablete ne mogu učinkovito ukloniti zubobolju. Prije nego dođe do toga savjetujemo da potražite stručnu pomoć stomatologa.

Sadržaj:
BOL U ZUBIMA
SIMPTOMI KOJI MOGU PRATITI BOL U ZUBIMA
KADA POTRAŽITI POMOĆ STOMATOLOGA?
RAZLOZI ZAŠTO SE JAVLJA ZUBOBOLJA
PREPOZNAJTE PROBLEM KOJI UZROKUJE BOL U ZUBIMA
ORDINACIJSKO LIJEČENJE
PRVA POMOĆ KOD KUĆE

Bol u zubima

Puno je različitih opisa zubobolje. Zubobolja može biti oštra, pulsirajuća, tupa, učestala, povremena, na dodir, na promjenu temperature, probadajuća. Jake zubobolje utječu na gubitak apetita radi bolova prilikom zagriza i žvakanja, i smanjenu koncentraciju te mogu omesti san. Najčešći uzrok zubobolje može biti bolest desni, karijes, upala ili puknuće zuba. Pojavi li se bol u zubima poželjno je napraviti kontrolni pregled i usnimiti zub već kod prvih simptoma zubobolje. Većina stomatoloških problema može se sanirati ukoliko se pravovremeno dijagnosticira.

Simptomi koji mogu pratiti bol u zubima

 • Bol na dodir, pritisak ili zagriz
 • Oteknuće zuba
 • Osjetljivost na hladno ili toplo
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Glavobolja
 • Promijenjen okus u ustima
 • Krvarenje desni 
 • Bol u zubnom mesu i zadah
 • Bol u čeljusti, uhu, grlobolja

Kada potražiti pomoć stomatologa?

U slučaju jakih zubobolja koje traju dulje od 1 dana obavezno potražite pomoć i dijagnozu. 

Za zubobolje kod kojih analgetici ne ublažavaju bol.

Kod prvih simptoma zubobolje potražite pomoć stomatologa.

Kod povišene tjelesne temperature. 

Razlozi zašto se javlja zubobolja:

 • Puknuće zuba
 • Karijes
 • Apsces zuba
 • Ispun koji je popustio
 • Bruksizam
 • Suha alveola nakon vađenja zuba
 • Umnjak
 • Bolesti desni

Prepoznajte problem koji uzrokuje bol u zubima

Puknuće zuba – kod puknuća zuba javlja se zubobolja na pritisak. Posebice ako je prijelom u sredini zuba gdje se nalaze živci, s vremenom će se javiti intenzivna bol u zubu.

Karijes na zubu – kada karijes prodrije u unutarnji sloj zuba takozvani dentin javlja se zubobolja.

Apsces zuba – Kada se upala počne širiti javlja se pulsirajuća bol i žuti mjehurić na zubnom mesu iznad inficiranog zuba

Ispun koji je popustio – ispun ili plomba štiti oštećene dijelove zuba. Oštećeni dijelovi mogu ponovno uzrokovati tupu bol ukoliko ispun popusti. Javlja se izloženost ostacima hrane.

Bruksizam – nekontrolirane sile i pokreti koji se odvijaju tijekom cijele noći mogu uzrokovati bolove u čeljusti i nesnosne glavobolje. U slučaju bruksizma kada pacijenti ne potraže pomoć zubi se skraćuju i skloni su puknuću.

Suha alveola nakon vađenja zuba – u nekim slučajevima nakon vađenja zuba kada pacijent ne poprati upute za nakon zahvata. U slučajevima kada se prijevremeno započne s grgljanjem, a rana još nije u stadiju koji to dozvoljava te kod pušača i pušenja neposredno nakon vađenja zuba.

Umnjak – pomicanje umnjaka može uzrokovati jake bolove koji se očituju kao zubobolja, glavobolja, grlobolja, uhobolja i pritisak u čeljusti. Rast umnjaka može biti jako bolan. Posebice ukoliko je riječ o impaktiranom umnjaku.

Bolesti desni – krverenje i tamnocrvena boja zubnog mesa prvi su simptomi upaljenih desni. Bolne desni izazivaju konstantnu bol koja se ne povlači. Posebice na dodir i kod četkanja.

Ordinacijsko liječenje 

Ordinacijsko liječenje ovisi o dijagnozi i terapiji. Mogućnosti liječenja su brojne. Idealno rješenje za Vaš slučaj preporučit će Dentus perfectus stomatolog nakon uvida u zdravstveno stanje. Kod karijesa na zubu potrebno je ukloniti karijes i staviti estetski ispun na zub. Za popravak zuba dovoljan je jedan dolazak. U nekim slučajevima karijes će zahvatiti unutrašnjost zuba. To zahtjeva liječenje zubnog živca. Liječenje provodimo endodontskom terapijom. Za liječenje je potrebno najmanje 2 dolaska. Ako prognozom utvrdimo da zub nije moguće spasiti i rekonstruirati preporučit ćemo vađenje zuba. Za sve vrste stomatoloških problema regularan proces dijagnostike u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji uključuje pregled, snimanje ortopana i dogovor plana liječenja.

Prva pomoć kod kuće 

Već kod prve pojave zubobolje preporučamo pacijentima da poprate kada se javlja bol u zubima i što detaljnije je opišu. Prilikom dolaska u ordinaciju uvijek ćemo zatražiti detaljniji opis. Dok čekate na termin postoji nekoliko stvari koje će vam pomoći da ublažite osjećaj boli. Izbjegavajte vruću i ljutu hranu, birajte mekanu hranu kako ne biste provocirali mjesto boli. U slučaju bolova uzmite analgetik. U slučaju osjetljivosti na toplo ili hladno konzumirajte mlaku hranu i piće. Pripravak slane vode može pomoći kod upaljenog zubnog mesa. Pasta za osjetljive zube također može pružiti trenutačno olakšanje. Održavajte usnu šupljinu čistom. Pušačima savjetujemo da se suzdrže od pušenja kako ne bi izazvali još veće posljedice.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS