Pjeskarenje zubi i zubni kamenac

Slika: zubni kamenac, pjeskarenje zubi

Zubni kamenac

Zubni kamenac s vremenom dovodi do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. Neliječena se upala zubnog mesa može odraziti i na ostale strukture, a pogotovo na potporni aparat zuba (poznatije kao parodont-ligamenti koji drže zub u kosti) i na okolnu kost. U takvim kroničnim oblicima dolazi do nastajanja parodontoze.

Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zubi kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za stvaranje kamenca. Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, no dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistavi osmijeh.

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir.

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i u potpunosti bezbolan postupak. Još uvijek se u velikoj mjeri koriste sonični uređaji, dok se tzv. ručno odstranjivanje više ne prakticira. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati izvesti struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ultrazvučnim aparatom. Pacijenta se može i anestezirati pa je tako postupak apsolutno bezbolan. Preporuča se postupak ponavljati 1-2 puta godišnje.U ordinaciji Dentus perfectus dostupno je strojno čišćenje kamenca zvučnim i ultrazvučnim uređajima (KaVo SONICflex 2008L i KaVo PIEZOlux).

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) visokotlačnim mlazom vode i praha. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih okusa. Čestice praha su okruglog oblika, bez oštrih kuteva, veličine 60-70 mikrona. Upravo takav geometrijski oblik omogućuje stvaranje velike kinetičke energije čestica koje u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu.

Rezultat takvog djelovanja je brzo i efikasno uklanjanje svih mekih naslaga sa površine zuba.
Pjeskarenje zubi se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima nastalih uslijed učestalog konzumiranja cigareta, kave, čajeva i drugih tamno objenih pića. Koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima, koje su neugodne za pacijente. Pjeskarenje zubi se obavlja zajedno sa postupkom čišćenja zubnog kamenca, koji se također skuplja na području zubi pacijenta i potrebno ga je čistiti kod zubara, redovitim pregledima i posjetima, barem dva puta godišnje. Pjeskarenje zubi traje 15-ak minuta, neinvazivan je, siguran i potpuno bezbolan postupak.

Pjeskarenju zuba prethodi čišćenje tvrdih zubnih naslaga (kamenca). Profesionalno čišćenje zubi ostavlja glatke i sjajne površine koje su manje sklone ponovnom nakupljanju zubnih naslaga. S obzirom na to da je potpuno sigurno i ne oštećuje površine zuba. Može se ponavljati više puta godišnje ovisno o individualnoj sklonosti nakupljanju zubnog kamenca i pigmentacija. Osobito se preporučuje pušačima te konzumentima kave, čajeva i ostalih obojenih pića (crno vino, sok od borovnice…). Osim kao samostalan tretman, pjeskarenje zubi je i dio pripreme koja prethodi procesu za izbjeljivanje zubi.

Pošaljite nam upit

Privatna stomatološka ordinacija Dentus Perfectus

Lastovska 12/a,
10000 Zagreb, Hrvatska

info@dentusperfectus.hr
tel. +385 1 889 6869

Radno vrijeme:
pon – pet
8:00 - 12:00, 15:00 - 20:00,
Subota po dogovoru