Vrijeme čitanja: 6 minuta
pranje zubi u trudnoci

Pranje zubi u trudnoći. Zadržite zdrave navike!

Pranje zubi u trudnoći izuzetno je važna navika koju treba pratiti. Trudnoća je razdoblje velikih fizioloških promjena u ženskom tijelu. Promjene u ženskom tijelu izazvane trudnoćom mogu uvelike promijeniti ustaljene navike i odraziti se na zdravlje žene. U trudnoći često dolazi do zaboravljivosti. Nemojte zanemariti zdravlje osmijeha. Upalna stanja zubnog mesa i promjene u strukturi zuba tijekom trudnoće nisu rijetkost. Trudnoća nije izlika za ne odlazak na kontrolni pregled kod stomatologa. Znate li da se gingivitis najčešće javlja kod trudnica?!

Sadržaj:

PROMJENE NA ZUBNOM MESU KOD TRUDNICA
NAJČEŠĆE PROMJENE U STRUKTURI ZUBA U TRUDNOĆI
ŠTO UZROKUJE PROMJENE U STRUKTURI ZUBA U TRUDNOĆI?
PRANJE ZUBI U TRUDNOĆI
6 PRAVILA ZA ZDRAVE NAVIKE U TRUDNOĆI 

Promjene na zubnom mesu kod trudnica

 • TRUDNIČKI GINGIVITIS

  Trudnički gingivitis je upala zubnog mesa izazvana plakom i bakterijama. Očituje se kod velikog broja trudnica najčešće uslijed hormonalne neravnoteže. Pojava je karakteristična za drugo tromjesečje trudnoće i napreduje do poroda. U nekim slučajevima gingivitis napreduje u parodontitis. Potrebno je redovito i detaljno prati zube kako bi se izbjeglo komplikacije.

 • PARODONTITIS

  Parodontitis uzrokuje gubitak kosti i ispadanje zubi. Iz tog razloga nužno je liječiti početnu upalu. Simptomi upale su naotečenost i krvarenje zubnog mesa.

 • TRUDNIČKI GRANULOM

  Trudnički granulom ili EPULIS je izraslina na zubnom mesu. Javlja se na mjestima između dva zuba u gornjoj čeljusti. Crvene je boje i najčešće ne izaziva bol. Izraslina može krvariti. U slučaju krvarenja preporuča se operacija. Ova pojava nastaje u prvom tromjesečju trudnoće i često prolazi nakon porođaja. Preporučamo profesionalno čišćenje i pojačanu oralnu higijenu.

 • OSJETLJIVE DESNI

  Osjetljivost desni prisutna je kod svake trudnice. Zubno meso reagira na bakterije. Dovoljna je mala količina bakterija i vaše desni će se upaliti. Popratno crvenilo, peckanje, otečenost i krvarenje česta su pojava. Ponekad će vam okus usne vodice biti izuzetno odbojan. Pokušajte pronaći okus koji vam odgovara. Preporučamo koristiti paste s fluorom.

pranje zubi u trudnoci

Najčešće promjene strukture zuba u trudnoći

 • DENTALNA EROZIJA

  Dentalna erozija ili nagrizanje površine zuba često je izazvano pojačanom kiselosti u ustima. Odgodite pranje zubi u trudnoći barem 30 minuta nakon mučnine. Nakon povraćanja neutralizirajte ph u ustima. Za to preporučamo otopiti i pomiješati sodu bikarbonu u vodi. Pričekajte sa četkanjem zubi.

 • ZUBNI KARIJES

  Zubni karijes je najveći neprijatelj osmijeha. Velika je zabluda da trudnice ne smiju popravljati zube za vrijeme trudnoće. Stomatološko liječenje moguće je i za vrijeme trudnoće. Pranje zubi u trudnoći i redoviti kontrolni pregledi sasvim su poželjni. Pratite promjene i u trudnoći.

 • OŠTEĆENJE CAKLINE

  Oštećenje zubne cakline uzrokuje preosjetljivost zubi i brže stvaranje karijesa. Do oštećenja dolazi uslijed mučnina i povraćanja. Zato što kiselina nepovratno nagriza caklinu. Ukoliko povraćate, pokušajte pričekati barem pola sata do sat vremena prije četkanja zuba radi osjetljivosti cakline. Neobične kombinacije okusa i neutaživa želja za slatkim također rade u korist karijesa. Pranje zubi u trudnoći probajte ustaliti bez obzira na zaboravljivost!

Redoviti pregledi osigurat će pravovremeno otkrivanje upalnih stanja u ustima, ukoliko upale postoje. Za vas će to značiti bezbrižno uživanje u trudnoći. Naš stomatološki tim informirat će vas o izvedivim postupcima i izuzecima, ovisno o tromjesečju u kojem se nalazite.

Što uzrokuje promjene u strukturi zuba tijekom trudnoće?

 • Povraćanje

 • Povećana kiselost

 • Refluks

 • Hormonska neravnoteža

Pranje zubi u trudnoći

Pojačana oralna higijena u trudnoći neka bude vaš najveći saveznik u borbi protiv promjena na zubnom mesu i u strukturi zuba. Ukoliko patite od mučnina, pokušajte pričekati prije pranja zubi neposredno nakon mučnina. Savjetujemo da pranje zubi u trdunoći odgodite najmanje 30 minuta nakon mučnina. U tom periodu dozvoljeno je ispiranje vodicom za usta ili vodu sa sodom bikarbonom radi neutraliziranja kiselosti.

pranje zubi u trudnoci

6 pravila za zdrave navike u trudnoći

 • Redoviti kontrolni pregledi

 • Iza mučnine čekati 1h prije pranja zubi.

 • Nakon mučnine grgljati vodicu za usta.

 • Koristiti paste za zube s dodatkom fluora.

 • Ne zaboravite konac za zube.

 • Ne zaboravite prati zube.

Bakterije u usnoj šupljini prenose se i na dijete. Brigom o vlastitom zdravlju ujedno brinete i za zdravlje vašeg novorođenča. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji preporučamo redovit kontrolni pregled tijekom trudnoće. Preporučamo pregled svakog tromjesečja. Na taj način osigurat ćete zdravlje zubi i desni. Omogućite neometano uživanje u ovom periodu života, a potrebnu brigu o zubima prepustite našem doktoru. Kontaktirajte nas za dogovor oko termina ili nam se obratite za sve informacije o trudničkom liječenju. Pročitajte naše savjete kako olakšati period nicanja zubi kod djece.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS