Vrijeme čitanja: 4 minuta
koliko se dugo nosi retainer

Koliko se dugo nosi retainer?

Koliko se dugo nosi retainer je pitanje iz polja ortodoncije koje zanima sve pacijente koji uskoro skidaju aparatić za zube. Po završetku ortodontske terapije zubi su skloni pomicanju na staro. Znamo da se veselite što ste skinuli aparatić za zube, no strpite se još ovaj postterapijski period. Odradite terapiju do posljednjih uputa kako biste mogli uživati u svom novom potpuno ispravljenom osmijehu. Nakon skidanja aparatića za zube, potrebno je nositi zaštitu od pomicanja. Skidanjem aparatića ortodontska terapija ne završava. Po završetku nošenja zubnog aparatića zubi su narednih godinu dana skloni povratku na staro. Retainer pomaže da zubi uspješno zadrže novi položaj. U nastavku donosimo odgovor na pitanje koliko se dugo nosi retainer.

Sadržaj:

TERAPIJA 
KOLIKO SE DUGO NOSI RETAINER?

TERAPIJA

Retainer služi održavanju postojećeg stanja zubi dok se čeljust, zubna kost i zubno meso ne naviknu na nov promijenjen položaj zubi. Koliko se dugo nosi ovisi od slučaja do slučaja. Ukoliko se zanemari nošenje retainera, zubi će se s vremenom pomicati na staro u nešto manjoj mjeri nego što je bila situacija prije nošenja aparatića. Zato su baš kao i kod aparatića za zube, potrebne redovite kontrole od strane ortodonta kako bi nastavio prilagođavati terapiju retainera.

KOLIKO SE DUGO NOSI RETAINER?

Na pitanje koliko se dugo nosi retainer odgovaramo da u samom početku započinjemo s neprestanim nošenjem retainera 24 sata dnevno. S vremenom se nošenje smanjuje na nošenje retainera isključivo noću. Zatim skraćujemo na svaku drugu večer. Učestalost nošenja s vremenom počinje opadati te naposlijetku preporučamo nositi 1-2 sata dnevno kako bi zadržali postojeće stanje zubi. Ukoliko se retainer ošteti prilikom nošenja, potrebno je brzo reagirati i zatražiti izradu novog retainera.

  • Pomični retainer

    Pomični retainer je transparentnog izgleda. Izrađuje se za svaku čeljust zasebno. Izrađujemo ga od čvrste plastike. Može ga se izvaditi i ponovno staviti. To omogućava nesmetano uživanje u hrani te čišćenje retainera. Izbjegavajte pušenje s retainerom. Izvadite retainer kod jela i konzumiranja obojenih pića. Ortodont daje upute koliko često nositi pomični retainer.

  • Trajni retainer

    Trajni retainer postavlja se s unutarnje strane zubi u vidu zalijepljene metalne žice. Njega prilagođava i fiksira ortodont.

Detaljne upute o tome koliko se dugo nosi retainer dobit ćete od našeg specijalista ortodoncije. Važno je držati se uputa koje vam ortodont savjetuje i biti dosljedan kako ne bismo izgubili promjene postignute nošenjem aparatića. Ne brinite, s vama smo na ovom putu usavršavanja vašeg osmijeha. O nošenju retainera savjetovat ćemo vas prije svakog idućeg koraka. Uz naše detaljne upute i podršku svakom pacijentu, znat ćete točno što vam je činiti. Nazovite nas i rezervirajte pregled kod našeg specijaliste ortodoncije. Čekamo vas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS