Vrijeme čitanja: 5 minuta
kako zaustaviti hrkanje

Kako zaustaviti hrkanje?

Hrkanje je vrlo neugodna navika i poremećaj spavanja kojeg postajemo svjesni tek kada se često budimo neispavani zbog uzastopnih prekida sna tijekom noći. Često puta ukućani primjećuju kako naše hrkanje postaje nemoguće. Jeste li znali da rješenje za ovaj problem valja potražiti kod stomatologa?! Donosimo vam profesionalni savjet stomatologa kako stati na kraj ovoj neugodnoj navici.

Sadržaj

ŠTO UZROKUJE HRKANJE?
JE LI HRKANJE OPASNO?
PROCES IZRADE SILENSOR UDLAGE ZA HRKANJE
ZAŠTO UDLAGA PROTIV HRKANJA?
TKO NIJE KANDIDAT ZA SILENSOR UDLAGU?
SAVJETI STOMATOLOGA
KADA POSJETITI STOMATOLOGA?

ŠTO UZROKUJE HRKANJE?

Hrkanje nastaje pomakom donje čeljusti unazad i vibracijom nepca. To se događa uslijed opuštenosti mišića kada se blokira protok zraka. Uzrok opuštenosti mišića može biti alkohol, starija životna dob, prekomjerna tjelesna težina… U tako opuštenom stanju jezik prilikom spavanja odlazi u položaj u kojem blokira protok zraka.

Uzroci hrkanja mogu biti brojni:

 • Alergije
 • Prekomjerna težina
 • Starost
 • Konzumacija alkohola
 • Lijekovi i sedativi
 • Apneja

JE LI HRKANJE OPASNO?

Hrkanje je moguće i ukoliko ne postoje nikakvi zdravstveni problemi. Ova nesvjesna radnja nije nužno povezana sa apnejom – poremećaj disanja kod kojeg se blokiraju dišni putevi tijekom sna. Vaš problem je veći što se više puta prekida vaš san tijekom noći. Hrkanje može biti jako opasno ukoliko često dolazi do zastoja u disanju. S obzirom da tražite rješenje kojim ćete zaustaviti hrkanje sigurni smo da ste isprobali sve trikove. No nemojte očajavati. Imamo sigurno rješenje za vaše neprospavane noći.

PROCES IZRADE SILENSOR UDLAGE ZA HRKANJE

Najbolje rješenje kojim ćete zaustaviti hrkanje je udlaga koja će spriječiti propadanje jezika i vibracije prilikom uzimanja zraka. Udlaga protiv hrkanja ili Silensor u potpunosti se prilagođava vašoj čeljusti. Na stomatološkom pregledu uzima se otisak pacijenta po kojem naš dentalni laboratorij izrađuje udlagu za gornju i donju čeljust. Udlagu prilagođavamo vašim mjerama, funkcijama i zagrizu. Kako bi udlaga bila od pomoći potrebna je detaljna prilagodba i procjena međučeljusnih odnosa. Ponekad je hrkanje najteže podnijeti našim partnerima s obzirom da ometamo njihov lagan san. Stoga mislite na sebe i na vašeg partnera/partnericu i potražite pomož stručnjaka. Dentus perfectus stomatološki tim stoji vam na raspolaganju. Neovisno o godištu, hrkanje pogađa sve uzraste. Vrijeme je da se naspavate!

ZAŠTO UDLAGA PROTIV HRKANJA?

Udlaga osigurava pomak donje čeljusti prema naprijed. To omogućava proširenje dišnih puteva. Na taj način osiguravamo dovoljan protok zraka. Udlaga je uspješno rješenje za hrkanje i kod blagog do umjerenog oblika apneje. Osjećaj pritiska tijekom nošenja udlage je normalan i prolazi kroz nekoliko minuta nakon skidanja udlage. Udlaga mora biti čvrsto na mjesto i morate osjećati da djeluje. U suprotnome će izostati učinak. Unutar 2 tjedna stvorit ćete naviku i nećete ni primjećivati da nosite udlagu tijekom spavanja. Ukoliko imate problem disanja na nos, naglašavamo da je uz udlagu moguće disati na usta.

TKO NIJE KANDIDAT ZA SILENSOR UDLAGU?

Stabilnost udlage osiguravamo pomoću zubi i čeljusti. U slučaju potpune bezubosti nije moguće izraditi udlagu jer će izostati fiksacija čeljusnih sila. Stoga u tom slučaju nije moguće zatražiti Silensor. Posjetite nas na našoj adresi ili nas nazovite za sve dodatne informacije. Stojimo Vam na raspolaganju! Za više savjeta posjetite našu rubriku “Savjetujemo vas”.

SAVJETI STOMATOLOGA

Prekomjerna težina i velike količine alkohola smanjuju djelovanje silensor udlage. Stoga savjetujemo da prigrlite nove navike kako bi se rješili starih i negativnih kao što je hrkanje.

 • Pronađite svoju idealnu tjelesnu težinu

 • Ograničite unos alkohola

KADA POSJETITI STOMATOLOGA?

 • Kada vas hrkanje ometa da se naspavate.

 • Javi li se često glasno hrkanje i gušenje.

 • Ako osjećate bol u čeljusti i zubima.

 • Stišćete li zubima.

Koliko se čeka na izradu udlage?

Za izradu udlage potrebno je doći na pregled kako bi uzeli otisak. Potrebno nam je od 3 do 7 dana, ovisno o gužvi u dentalnom laboratoriju, kako bi pripremili vašu udlagu. Slijedi proba i predaja udlage.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS