Vrijeme čitanja: 8 minuta
bijele mrlje na zubima

Kako ukloniti bijele mrlje na zubima?

Bijele mrlje mogu biti pravi estetski izazov koji ponajviše pogađa samopouzdanje pacijenata. Kod nekih pacijenata mogu se javiti unatoč detaljnom provođenju oralne higijene. Njihovu pojavu uglavnom izaziva nedostatak minerala tijekom razvoja zubi. Uz savjete našeg stomatologa otkrijte još danas kako neinvazivnim metodama liječenja možemo uspješno zaustaviti njihovo širenje. 

Sadržaj:

BIJELE MRLJE NA ZUBIMA 
ZAŠTO NASTAJU BIJELE MRLJE NA ZUBIMA?
MOGUĆE IH JE UČINKOVITO UKLONITI
BIJELE MRLJE NA ZUBIMA KOD DJECE
SAVJETI ZA POTPUNU ORALNU HIGIJENU

Bijele mrlje na zubima

Bijele mrlje na zubima su u većini slučajeva bezazlene no javlja se i mogućnost njihova širenja. Najveća prijetnja je narušena estetika osmijeha s obzirom da se najčešće javljaju u zoni osmijeha i na području prednjih zubi. Mogu ih uzrokovati određeni lijekovi ili tvari koje uzrokuju poroznost zubne cakline. Kod pacijenata to može biti jasan znak da postoje dublji problemi koji utječe na oralno zdravlje: karijes, fluoroza i molarna hipomineralizacija neki su od mogućih problema.

Zašto nastaju bijele mrlje na zubima?

Razloga zašto nastaju bijele mrlje na zubima je nekoliko. Ovisno o uzroku, moguće je odabrati način kako djelovati u svrhu njihova uklanjanja. U posljednje vrijeme postoji velik broj istraživanja koja potvrđuju kako se bijele mrlje pojavljuju kao nuspojava lijekova za snižavanje tjelesne temperature kod djece. No ne utječu samo lijekovi na pojavu bijelih mrlja na zubnoj caklini. Na zubnu caklinu mogu utjecati razne kombinacije medicinskih lijekova, velike količine fluora, te velika kiselost izazvana gaziranim pićima i kiselom prehranom. 

 • Molarna hipomineralizacija zubi

Prepoznat ćete je po bijelim mrljama uz rubne dijelove zubi. Javljaju se u slučajevima kada se zubna caklina istrošila. Zubnu caklinu moguće je zaštititi i ojačati. 

 • Fluoroza

U slučaju kada je prisutnost fluora prevelika, zubna caklina postaje premineralizirana i javljaju se bijele mrlje na zubima. Prevelike količine fluora mogu oštetiti zube. No treba imati na umu da zubne paste s dodatkom fluora sadrže malu količinu fluora posebice ako u obzir uzmemo da na četkicu ide svega mala količina zubne paste. Preporučamo pripaziti kod djece da ne prekorače preporučenu dnevnu dozu i ne gutaju zubnu pastu već da istu ispljunu. Fluor je poželjan u preporučenim količinama radi svog svojstva da zaštiti i ojača zubnu caklinu. 

 • Karijes

Karijes može biti uzrok bijelog obojenja na zubu. Oslabljena caklina čini zube sklonima za razvoj karijesa. Ukoliko se javi karijes potrebno je ukloniti karijes i zaštititi zub ispunom. Pravovremeno prepoznavanje karijesa na zubu može spriječiti širenje karijesa u unutrašnjost zuba. Preporučamo dolaske na redovite godišnje preglede kako bi se na vrijeme dijagnosticirao karijes. U sklopu godišnjeg pregleda potrebno je očistiti zubni kamenac kako bi se smanjila mogućnost za razvoj karijesa.

Naruči se na pregled još danas!

Učinkovito uklanjanje bijele mrlje na zubima

Važno je napomenuti kako je prvi korak pronaći uzrok koji je doveo do nastanka bijele mrlje na zubu. Nakon toga moguće je odabrati terapiju kojom ćemo spriječiti njihov daljnji razvoj i zaštititi zahvaćen zub. Za sve pacijente koji se suočavaju s ovim problemom i ne sviđa im se kako utječe na njihovo samopouzdanje, radimo restorativne zahvate kojima je moguće u potpunosti prikriti ovu nepravilnost. 

 • Kompozitna ljuskica za zube

 • Keramička ljuskica za zube

 • Zubna krunica

 • Izbjeljivanje zubi

Paket dobrodošlice za nove pacijente uključuje pregled i snimak svih zubi. U sklopu pregleda uzimamo status zubi i detektiramo probleme i stanje oralnog zdravlja. Klinički pregled omogućit će nam da uspješno prepoznamo što je uzrok pojave bijele mrlje na zubima. Pravovremeno spriječite promjene na desnima i spriječite svaku mogućnost pojave karijesa. Posjećujte nas na redovitim kontrolnim pregledima kako bismo na vrijeme prepoznali moguće probleme. 

Bijele mrlje na zubima kod djece

Ukoliko ste primijetili bijele mrlje tzv. caklinske lezije na tek izniklom zubiću vašeg djeteta, svaka zabrinutost je opravdana i poželjno je savjetovati se sa stomatologom kako bi otkrili uzrok i dogovorili potrebnu terapiju liječenja zuba. Bijele mrlje se tijekom razvoja zubi javljaju u slučaju dvaju defekata – hipoplazije ili hipokalcifikacije – čiji uzrok je povezan sa sistemskim poremećajima tijekom razvoja zuba. Kod dehidrirane zubne cakline kada je zub mokar, bijela mrlja može postati neprimjetna no uglavnom ćete ju viđati kada se zub osuši. U slučaju hipokalcifikacije zub nije sklon značajnijem oštećenju izuzev estetskog pa je potrebno pratiti njegovo stanje. U slučaju hipoplazije postoji mnogo razloga za brigu. Zubna caklina je izrazito mekana i sklona je razvoju karijesnih lezija te naposlijetku puknuću zuba. Zubnu caklinu napadaju patogene bakterije. To utječe na poremećaj minerala u strukturi zubne cakline. Liječimo ih ispunom pomoću kompozita kojim sprječavamo daljnje propadanje zuba. 

Savjeti za potpunu oralnu higijenu

Naši stomatolozi redovito podsjećaju pacijente na važnost svakodnevnog održavanja potpune oralne higijene. Potpuna oralna higijena uključuje četkanje zubi u trajanju od minimalno 2 minute, korištenje zubnog konca za međuzubne prostore i desni te korištenje tuša za usta i usne vodice. Zubni konac nužan je pomagač koji pomaže održavati čistoću teško dostupnih međuzubnih prostora. Isključivo četkanjem zubi nije moguće ukloniti sve naslage te se takvo pranje smatra polovičnim pranjem.Posjetite Dentus perfectus stomatologa i saznajte što je uzrok nastanka bijelih mrlji na zubima.

Često postavljena pitanja

Kako spriječiti bijele mrlje kod male djece?

Savjetujemo pojačati održavanje oralne higijene i detaljno provoditi higijenu od najranijih dana.

Može li trudnoća utjecati na pojavu bijelih mrlja kod djece?

Pušenje tijekom trudnoće, uzimanje određenih lijekova tijekom trudnoće (koje se ne preporuča), prijevremeni porod samo su neki od mogućih uzroka pojave bijelih mrlja kod djece.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS