Vrijeme čitanja: 5 minuta

Cista na zubu

Sadržaj:

ŠTO JE CISTA NA ZUBU?
KAKO RAZLIKOVATI CISTE NA ZUBU?
CISTA NA ZUBU: PRVI SIMPTOMI
DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE
MOGUĆE KOMPLIKACIJE KOD CISTA NA ZUBU
PREVENCIJA 

Što je cista na zubu?

Cista na zubu je patološka šupljina ispunjena tekućinom koja nastaje oko korijena zuba ili na zubnom mesu. Može se razviti uslijed karijesnih lezija, infekcije, traume ili poremećaja tijekom razvoja zuba. Najčešći oblici ciste u ustima mogu biti radikularne i folikularne ciste. Cistu je već u njezinu ranom stadiju moguće uočiti digitalnim rendgen snimkom. Asimptomatske ciste mogu ostati neotkrivene godinama ukoliko se ne obavlja redovite kontrolne preglede koji uključuju rendgen snimak zubi. Cista na zubu uzrokuje velik pritisak, osjećaj pečenja, vrućine i neizdrživu bol. 

Kako razlikovati ciste na zubu?

Postoji više vrsta cisti. Izdvajamo najčešće vrste – periapikalna cista i folikularna cista. Periapikalna cista javlja se na vrhu korijena zuba. Nazivamo ju još i radikularna cista (naglašava mjesto na zubu – radix) i korijenska cista. Folikularana cista javlja se u području umnjaka oko neiznikle krune zuba.

Cista na zubu: Prvi simptomi 

U samim počecima ciste su prikrivene i asimptomatske, što znači da neće izazivati simptome. Vidljivi simptomi javljaju se kada cista dosegne određenu veličinu. Neke od simptoma moguće je prepoznati po stalnoj glavobolji, zubobolji, oticanju, tupoj boli, osjetljivosti zuba i zubnog mesa gdje je cista prisutna. Zadah, gnoj, povlačenje zubne kosti samo su neki od popratnih simptoma koje je moguće uočiti.  

Dijagnostika i liječenje

Dijagnostika koju koristimo u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji uključuje klinički pregled i rendgen dijagnostiku. Kombinacijom dviju vrsta pregleda moguće je pravovremeno uočiti sve stomatološke probleme i njihov stadij. Paket dobrodošlice za nove pacijente obuhvaća obje usluge i smatramo ga idealnom kombinacijom za kreiranje plana liječenja u skladu s potrebama naših pacijenata. Liječenje cista na zubu provodimo ovisno o vrsti ciste i jačini upale. Liječenje može uključivati liječenje korijena zuba (endodontska terapija) ili kirurško uklanjanje ciste (cistektomija), uklanjanje vrha korijena zuba (apikotomija) ili vađenje zuba zahvaćenog upalom. Folikularna cista liječi se vađenjem zuba i cistektomijom. Za točnu dijagnozu i plan liječenja rezervirajte termin pregleda u našoj ordinaciji.

Moguće komplikacije kod cista na zubu

Kod infekcije se može javiti apsces na zubu (periapični apsces) ili desnima (parodontalni apsces). Apsces je izuzetno bolno stanje i najčešći razlog hitnih posjeta stomatologu. Kod periapičnih apscesa na vrhu korijena zuba javlja se nekroza zubne pulpe. Apsces ima tendenciju daljnjeg širenja i zahvaćanja zubne kosti. To može izazvati velike posljedice i nepovratna oštećenja zubne kosti. Podsjećamo da je volumen i zdravo tkivo zubne kosti vrlo bitno kod procesa implantacije u slučaju gubitka zuba. Potencijalne komplikacije i dugoročni učinci cista na zubu mogu dovesti do gubitka zuba u najcrnjem scenariju. Jako izraženi simptomi ciste mogu narušiti oralno zdravlje i kvalitetu vašeg života. Većina cisti prepoznaje se usred jakih migrena i sumnje na ozbiljne zdravstvene probleme. Ponekad radi simptoma nepovezanih sa zuboboljom pacijenti ne povezuju bol sa mogućim stomatološkim problemom. 

Prevencija

Najbolje mjere prevencije od razvoja cista na zubu uključuju detaljnu oralnu higijenu, redovite stomatološke kontrolne preglede, zdravu prehranu s minimalnim unosom šećera, prestanak pušenja i pravovremeno liječenje stomatoloških problema. Redovito uklanjajte zubni plak i kamenac, uklanjajte karijes, vodite računa o mogućem popuštanju plombe ili ispadanju plombe, održavajte zdrave desni i međuzubne prostore. Kod puknuća zuba i karijesa potražite stručnu pomoć našeg stomatologa. 

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljana pitanja pacijenata u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji

Što je fistula na zubnom mesu?

Fistula na zubnom mesu je glavni simptom infekcije i parodontalnog apscesa koji treba liječiti uz stručnu pomoć stomatologa.

Cista na zubu - Pomaže li prirodni lijek?

Uz prirodni lijek ublažite simptome ciste do prve posjete stomatologu. U tome može pomoći ispiranje slanom vodom do 3 puta dnevno radi antibakterijskih svojstava koja pomažu smanjiti upalu. Riječ je o privremenoj pomoći koja ima ograničeno djelovanje. Svakako savjetujemo što pije potražiti profesionalnu pomoć našeg stomatologa.

Cista na zubu iskustva

Iskustva pacijenata govore u korist liječenja zuba. Sačuvati pšostojeći zub uvijek je najbolja opcija. Zub vadimo tek u slučajevima kada nema drugog rješenja. Moderna stomatologija omogućava nam spasiti upaljen zub. Iz iskustva govorimo da pacijenti odluče pojačati brigu za oralno zdravlje i provode učestale kontrolne preglede nakon liječenja ciste na zubu. Imajte na umu da je liječenje proces kao i svaki drugi te potrebno je imati strpljenja do završetka procesa liječenja i izrade zubne krunice kojom će se zaštititi zub od daljnjih oštećenja. U našoj ordinaciji bilježimo maksimalnu stopu izliječenja zubi. 

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS