Vrijeme čitanja: 4 minuta
KANDIDA U USTIMA

Oralna kandidijaza

Kandida u ustima može biti ozbiljan problem za osobe izložene brojnim i snažnim lijekovima, starije osobe sa zubnim protezama i zaštitnim udlagama za zube, kod djece i kod osoba s određenim medicinskim stanjima. Kako bi se kandida u ustima što prije povukla, važno je započeti liječenje i održavati visoku stopu oralne higijene. Ph usne šupljine može se narušiti i interferirati sa učinkom protugljivičnih lijekova. 

Sadržaj:
ŠTO JE KANDIDA U USTIMA?
KANDIDA U USTIMA: SIMPTOMI
LIJEČENJE I PREVENCIJA
JE LI ORALNA KANDIDIJAZA ZARAZNA?
OPASNOSTI

Što je kandida u ustima?

Kandida u ustima je stalno prisutan mikroorganizam no u nekim slučajevima postaje patogena i izaziva infekciju usne šupljine. Izazvana je prekomjernim rastom gljivice Candida albicans u ustima.

Često se javlja kod dojenčadi i male djece. Upravo iz tog razloga često se prenosi na majke. Može se javiti i kod starijih osoba koje pate od suhih usta te posebice kod korištenja više lijekova, antibiotika, kortikosteroida, kontracepcije te uslijed oslabljenog imuniteta. U slučaju dijabetesa i kod starijih osoba koje nose zubne proteze. Zubne proteze i zaštitne udlage potrebno je redovito održavati i čistiti kako bi izbjegli preveliku prisutnost mikroorganizama prilikom njihova svakodnevnog nošenja. Zdrava usna flora iziskuje detaljnu higijenu u suprotnome se može narušiti pH u ustima. 

Kandida u ustima: Simptomi 

 • Bijele lezije na jeziku, unutrašnjosti sluznice obraza, nepca, zubnog mesa i grla
 • Bolno crvenilo ispod bijele lezije
 • Pukotine i suhi rubovi usana
 • Osip oko usta s vanjske strane
 • Otežano gutanje
 • Stalan osjećaj pečenja
 • Neugodan okus
 • Crvenilo oko usana
 • Povišena tjelesna temperatura

Liječenje i prevencija

Za liječenje se propisuje antimikotik ili protugljivični lijek u obliku tableta, gelova ili tekućina i potrebno ih je mućkati u ustima prije gutanja. Pacijenti ih uzimaju najmanje 10 dana. Liječenje ovisi o pojavi i postojanju nastale infekcije. Najčešći oblik oralne kandidijaze je psudomembranozna kandidijaza. Preporuča se uzimanje probiotika i dodatnih vitamina kako bi ojačali imunitet. Tijekom uzimanja antimikotika izbjegavajte alkohol i snažne usne vodice na bazi alkohola jer one mogu otežati oporavak usne flore i djelovanje samog lijeka. Koristite četkicu za zube s mekanom glavom. Za ispiranje usta koristite solnu otopinu pripravljenu od mješavine mlake vode i soli.

Je li oralna kandidijaza zarazna?

Opasnost zaraze javlja se kod osoba sa oslabljenim imunološkim sustavom. Može vam se prenijeti bliskim kontaktom, primjerice ljubljenjem. Svakako izbjegavajte kontakt slinom. Potrebno je održavati visoki stupanj higijene i kod oboljelih i kod njihovih kontakata.

Opasnosti

Prenošenjem putem krvotoka kandida u ustima može zahvatiti i druge dijelove tijela što ju čini iznimno neugodnom i teže izliječivom. Za sve koji nose neki oblik zubne proteze ili udlaga savjetujemo održavati visoku razinu oralne higijene. Posjećujte nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji na redovnim pregledima i uklanjanju zubnog kamenca. U slučaju slabog imuniteta nastojte ojačati imunitet. Uz odgovarajuće lijekove napredak bi se trebao vidjeti unutar 1-2 tjedna od uzimanja lijekova. 

Savjet stomatologa

Nakon nestanka simptoma svakako preporučamo napraviti kontrolni pregled i profesionalno čišćenje zubnog kamenca s pjeskarenjem i poliranjem zubi. To će doprinjeti zdravlju usne šupljine. Nakon bolesti ne zaboravite zamijeniti četkicu za zube. Nova četkica za zube pomoći će uspostaviti zdravu oralnu floru.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS