Vrijeme čitanja: 2 minuta
Korijenska nadogradnja – štift - Dentus perfectus

Korijenska nadogradnja – štift

Korijenska nadogradnja-štift je kolčić koji se ugrađuje u korijenski kanal liječenog zuba. Cilj ovog postupka nadogradnje je ojačanje preostale strukture zuba kako bi se mogla izraditi zubna krunica ili zubni most. Nakon endodontske terapije i uspješnog liječenja zubnog korijena vanjski (vidljivi) dio zuba je često puta nedovoljno očuvan za izradu kompozitnog ispuna. Zato je potrebno na takvom zubu izraditi keramičku zubnu krunicu koja će ga ojačati i dodatno zaštititi.

Kako se radi korijenska nadogradnja-štift?

Upotrebom korijenskih svrdala ukloni se dvije trećine punjenja i formira lijevkasti oblik ležišta za nadogradnju. Nakon ispiranja, dezinfekcije i provjere dubine kanal se isušuje upotrebom papirnatih štapića. U tako pripremljeni kanal se aplicira kompozitni cement i nadogradnja koja viri iz korijenskog kanala. Oko tog vanjskog, slobodnog dijela nadogradnje se formira oblik brušenog zuba. Kompozitni cement se stvrdnjava kroz svega nekoliko minuta.

Korijenska nadogradnja-štift i materijali koje koristimo

Kompozitna smola ojačana staklenim vlaknima je materijal izbora za izradu nadogradnje. Prednosti takvih tvornički gotovih nadogradnji su:

1. Ugradnja u jednom posjetu – odmah je moguća izrada zubne krunice.

2. Elastična svojstva slična korijenu zuba – žvačne sile ne uzrokuju pucanje korijena zbog tvrdoće nadogradnje već se ravnomjerno prenose na čeljusnu kost.

3. Estetika – boja nadogradnje i kompozitnog cementa je usklađena s bojom susjednih zubi i moguća je upotreba bezmetalne keramike.

Relyx Fiber Post

U ordinaciji Dentus perfectus koristimo sustav korijenskih nadogradnji Relyx Fiber Post proizvođača 3M ESPE. Na raspolaganju su tri veličine nadogradnji ovisno širini korijenskog kanala. Svrdla za preparaciju kanala su dio sustava čime je omogućeno dobiti oblik ležišta koji je u potpunosti kompatibilan sa profilom nadogradnje. Za cementiranje u slučaju korijenske nadogradnje koristimo Automix U200 kompozitni cement.

Što slijedi nakon što je ugrađena korijenska nadogradnja-štift?

Brušenjem se formira oblik izbrušenog zuba i uzima otisak za izradu keramičke krunice ili zubnog mosta. Osim uzimanja otiska nudimo mogućnost digitalnog skeniranja kao puno ugodnijeg procesa. Korijenska nadogradnja omogućava maksimalnu iskoristivost zuba nakon što je liječenje zubnog živca uspješno odrađeno.

KONTAKTIRAJTE NAS