Vrijeme čitanja: 4 minuta
zubni živac

Zubni živac (pulpa)

Zubni živac (pulpa) nalazi se duboko u unutrašnjosti zuba. U potpunosti je zaštićen vanjskim omotačem. No pojavi li se karijes ili drugo oštećenje, živac postaje izložen štetnom utjecaju bakterija. Jednom kada se upali uzrokuje veliku bol. U slučaju infekcije potrebna vam je hitna intervencija od strane našeg stomatologa. Liječenje upale zubnog živca provodimo endodontskom terapijom.  Riječ je o delikatnom i složenom procesu koji može dovesti do gubitka zuba. Kako do tog scenarija nebi došlo potrebno je odmah zatražiti stručnu pomoć našeg stomatologa.

Sadržaj:
ŠTO JE ZUBNI ŽIVAC (PULPA)
GDJE SE NALAZI ZUBNI ŽIVAC (PULPA)
SIMPTOMI UPALE
PULPITIS ILI UPALA ZUBNOG ŽIVCA
NEKROZA 

ŠTO JE ZUBNI ŽIVAC (PULPA)

Zubni živac ili pulpa je najosjetljiviji dio zuba. Poznat je i kao”srce zuba”. Nalazi se u unutarnjem dijelu zuba. Sastavljen je iz krvnih žila, vezivnog tkiva i stanica. Razvije li se upala “zahvaljujući njemu” nastaje bol na zubu kod promjene temperature ili prilikom pritiska na zub.

GDJE SE NALAZI ZUBNI ŽIVAC (PULPA)

Zub se sastoji iz ukupno 4 dijela: caklina, dentin, zubna pulpa, korijen s cementom.

Caklina je vanjski vidljivi omotač koji štiti zub. Caklina je ujedno i najčvršći dio tijela. Iako je najčvršći dio tijela, caklina se može nepovratno oštetiti. Oštećenja su moguća abrazivnim sredstvima, slabom higijenom, gaziranim i slatkim pićima te brojnim drugim utjecajima. Dentin štiti unutarnji dio zuba. Cement štiti korijen zuba.

SIMPTOMI UPALE

Većina upalnih stanja uzrokovana je karijesom na zubu. Pacijenti se tada žale na pojačanu bol, preosjetljivost na toplo ili hladno i slatko. Upali li se zubni živac pojavit će se neki od simptoma:

  • Temperatura
  • Zadah
  • Gnojna upala
  • Oticanje

PULPITIS ILI UPALA ZUBNOG ŽIVCA

Upala zubnog živca može biti reverzibilna ili ireverzibilna. Do upale zubnog živca dolazi kada bakterije prijeđu s cakline na zubni živac. Karijes na zubu, ozljede i traume te škripanje zubima mogu izazvati oštećenja na zubu. Oštećen zub im potencijalnu sklonost za razvojem upale. Potrebno je napraviti ortopan za detalje. Ortopan je moguće usnimiti u našoj ordinaciji. Endodontskim liječenjem moguće je spasiti zub od upale.

NEKROZA ZUBNOG ŽIVCA

Nekroza je stanje kada zubni živac (pulpa) lagano odumire. Uzrok odumiranja je pojava karijesa na zubu. Simptomi po kojem ćete preporznati upalu zubnog živca su bol, oticanje i upala. Moguć je nastanak dentalnog apscesa. U slučaju nekroze, najgori scenarij do kojeg može doći je vađenje zuba. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji pacijentima omogućavamo da spase zub zahvaćen nekrozom zahvaljujući stručnom oku i velikom iskustvu doktora Šebečića.

Zubni živac je najosjetljiviji dio zuba. Zahvaljujući njemu možemo prepoznati bol u zubu. Primjetite li neki od navedenih simptoma kontaktirajte nas za hitni termin pregleda. Potrebno je napraviti rendgenski snimak zuba kako bi ustanovili detalje upale. Ranim prepoznavanjem upale, liječenje zuba bit će manje invazivno. Samim time veća je mogućnost da se zub spasi. Prepoznajte promjene na zubu na vrijeme. Potražite naš savjet!

KONTAKTIRAJTE NAS