Vrijeme čitanja: 6 minuta

Zubni rentgen, što sve trebate znati o stomatološkoj radiologiji?

Zubni rentgen danas je neizostavni dio medicinskog procesa u stomatologiji. Standardnim kliničkim pregledom nije moguće uvijek uočiti neke od problema naših pacijenata. Zato je zubni rentgen postao neizostavan dio vašeg stomatološkog pregleda. U slučaju dolaska novih pacijenata često savjetujemo rentgentsko snimanje zubi kao prvi korak. Na taj način, doktor Vedran moći će detaljno procijeniti stanje vašeg oralnog zdravlja. Slikanje rentgenskog snimka prije zahvata omogućava nam uspješno odrediti dijagnozu i potpuno prilagoditi terapiju pacijentovim potrebama. Zubni rentgen nakon izvršnog zahvata omogućava nam potvrditi kako je liječenje uspješno dovršeno. Rentgenski snimak omogućava nam iščitati aktualnu sliku oralnog zdravlja i preventivno djelovanje na promjene koje bi mogle nastati u budućnosti.  

zubni rendgen

Zubni rentgen najčešće koristimo u sljedeće svrhe:

Zubni rentgen primjenjuje se u brojne svrhe. Najpouzdanije je rješenje za brzo i precizno postavljanje dijagnoze te dogovor plana liječenja. Rentgenski snimak potreban je i koristi se u svim granama stomatologije od ortodoncije, parodontologije, implantologije do endodoncije. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji savjetujemo pacijente kako je snimak zubi poželjno napraviti prilikom prvog pregleda. On nam omogućava točan uvid u trenutačno stanje oralnog zdravlja. Golim okom nije moguće uočiti nastale promjene na mekim i tvrdim tkivima te dijelovima zubne kosti. Za to će nam uvelike poslužiti pomoć rentgenskog snimka kao glavnog pomagača u koracima stomatološkog pregleda koji provodimo za nove i postojeće pacijente. Sve zabilježene promjene i status pohranjujemo u vaš digitalni karton.

 • uočavanje razvojnih anomalija zubi

 • otkrivanje karijesa

 • dijagnosticiranje upalnih stanja korijena zuba

 • za parodontalne promjene

 • kod trauma zubi

 • za ostale zubne patologije

zubni rentgen

Postupak snimanja zubnog rentgena

 • 1. KORAK

  Prva pripremna radnja uključuje uklanjanje metalnih predmeta iz područja usta, glave i vrata (poput naušnica) ako ih pacijent nosi.

 • 2. KORAK

  Pacijentu oblačimo zaštitnu pregaču.

 • 3. KORAK

  Ulazak u rentgen studio i namještanje uređaja sukladno mjerama pacijenta.

 • 4. KORAK

  Namještanje brade i zubi na podložak sa zaštitom.

3D tehnike snimanja u stomatološkoj radiologiji

Prilikom 3D tehnike snimanja potrebno je postaviti pravilne indikacije za zubni rentgen. Na taj način, pacijenta se izlaže najmanjoj mogućoj dozi ionizirajućeg zračenja.  Ukoliko postoji mogućnost trudnoće važno je napomenuti vašem stomatologu prilikom pregleda kako se nebi izlagali zračenju. Prilikom dolaska na rentgenski snimak, svakako ćemo Vas podsjetiti i provjeriti s Vama postoji li mogućnost za trudnoću. 3D CBCT značajan je kod promjena zubne kosti i procjene pacijenata kojima je potreban nadomjestak za jedan ili više zubi.

S obzirom na razvoj tehnologije i inovacije rentgenski uređaji koji se danas proizvode imaju jako malu, gotovo neprimjetnu razinu zračenja. Tako da je dokazano kako ne predstavljaju opasnost za zdravlje. Redovne edukacije, certifikati, testiranja i provjere od strane zato ovlaštenih tijela jamče nam sigurnost prilikom svakog snimanja. Za neke složenije snimke kao što je CBCT snimak, doktor će procijeniti o godišnjoj  dozvoljenoj razini izlaganja izvoru zračenja. Prilikom upisa novih pacijenata važno je da u dokumentaciji označite i navedete ukoliko ste nedavno bili izloženi nekom obliku zračenja.

2D tehnike snimanja u stomatološkoj radiologiji

2D digitalna tehnika snimanja je najčešće primjenjivana metoda snimanja zuba i čeljusti. Koristimo digitalni ortopantomogramski uređaji i intraoralni RVG uređaji. U našoj ordinaciji koristimo digitalni uređaj tvrtke Planmeca Pro One. Pojedinačne intraoralne snimke pokazuju jedan zub ili manju skupinu zuba i njih snimamo sa uređajem Planmeca ProX. Taj uređaj odlikuje minimalno rentgensko zračenje koje je ekvivalentno zračenju koje osoba primi provodeći jedan dan u prirodi. Ortopantomogram pokazuje obje čeljusti sa svim zubima, zglobove i maksilarne sinuse. S obzirom kako zubni rentgen traje svega nekoliko minuta, najčešće nije potrebno ugovaranje termina. Snimak je gotov u tren oka. Slika je vidljiva odmah.  

Zubni rentgen pomaže u postavljanju dijagnoza za odrasle i djecu.  

 • U slučaju odraslih:

 • U slučaju djece:

  • razvoj karijesa
  • prostor za nadolazeće zube (ima li ga dovoljno)
  • položaj zubi
  • razvoj umnjaka

Koliko često je potrebno raditi zubni rentgen?

Koliko često je zubni rentgen potreban ovisi o dentalnom i medicinskom zdravlju pacijenta. Kod nekih će to biti svakih 6 mjeseci, ovisno o zahvatima. Kod drugih to može biti svakih nekoliko godina. Ukoliko ste novi pacijent zubni rentgen će, najčešće, biti potreban prilikom prvog pregleda. U stomatološkoj ordinaciji Dentus perfectus nastojimo evidentirati svako liječenje korijena zuba i pohranjujemo zubni rentgen u vaš digitalni karton. Na temelju snimka i prepoznatih žarišta moći ćemo detaljnije predvidjeti što je moguće očekivati u skorijoj budućnosti. 

Zubni rentgen kao vrsta pregleda

Zubni rentgen vremenski je izuzetno kratak pregled. Sa uključenom pripremom traje svega nekoliko minuta. Nakon završenog snimanja snimak šaljemo na mail. Za rentgenski pregled najčešće nije potrebno zasebno naručivanje no preporučamo pacijentima da najave svoj dolazak kako bi Vam omogućili walk-in pristup bez čekanja. Pronađite nas na našoj adresi Lastovska 12 a, Savica. U ordinaciji pokrivamo sve stomatološke usluge. Mogućnost obavljanja svih stomatoloških usluga na jednom mjestu uštedit će vam slobodno vrijeme. Posjetite nas u ordinaciji i opustite se u našoj radnoj atmosferi. Rentgenski snimak moguće je napraviti kao zasebnu uslugu ili u sklopu paketa dobrodošlice za nove pacijente. Paket dobrodošlice odnosi se na nove pacijente i omogućava dvije stomatološke usluge po cijeni jedne. Također, osigurava nam potpuni intraoralni i ekstraoralni klinički stomatološki pregled. Sve detalje saznat ćete iz prve ruke naših stručnjaka za stomatologiju. Uz pregled i savjetovanje od strane doktora Šebečića, dogovorite plan liječenja u intervalima koji odgovaraju vašem rasporedu i potrebama. U potpunosti se prilagođavamo Vašem rasporedu.

Paket dobrodošlice za nove pacijente

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji volimo nove pacijente i veselimo se svakom novom pacijentu. Postanite i vi dio naše male zajednice sretnih osmijeha. Za nove pacijente u ponudi imamo poseban „Paket dobrodošlice“. Paket dobrodošlice uključuje dvije usluga po cijeni jedne. Usluge uključene u paket su ortopan i pregled sa savjetovanjem od strane stomatologa. Doktor Šebečić ima veliko iskustvo i cijenjen je zagrebački zubar koji svakodnevno vraća osmijehe na lice pacijenata. Rezervirajte termin i saznajte iz prve ruke zašto je Dentus perfectus stomatolog stručnjak koji Vam je potreban na putu do oralnog zdravlja!

Važnost regularnih pregleda

Redoviti dolasci na kontrolne preglede omogućavaju nam pravovremeno otkrivanje promjena i preventivno djelovanje na iste. Redovito provođenje profesionalnog čišćenja zubi pomaže uspostaviti ravnotežu u oralnom zdravlju. Profesionalno čišćenje zubi uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Preporučamo ga izvoditi svaka 4 mjeseca. Također, ispravnom i redovitom oralnom higijenom moguće je poboljšati zdravlje zubi i desni. Znate li da oralni tuš može poboljšati vaša meka tkiva i spriječiti promjene i razvoj bolesti desni?! Investicija u male pomagače može nam olakšati provođenje oralne higijene te postići

Zubni rentgen je nezamjenjiva i prije svega sigurna metoda. Ovom vrstom pregleda moguće je uočiti stanja na mjestima koja su golim okom nevidljiva. Omogućava brzo i precizno postavljanje dijagnoze. Iako to vjerojatno većini pacijenata nije najdraži oblik pregleda, važno je prepoznati njegovu svrhu. Rješavanje problema prije nego se stvar zakomplicira može vam uštedjeti vrijeme i novac, ali i poštedjeti vas nepotrebne boli. Važno je pritom ne prekoračiti godišnje dozvoljenu količinu zračenja. Obratite nam se za savjet.

Naručite se na rentgenski snimak zubi

Click here to add your own text

KONTAKTIRAJTE NAS